Jedovatá kořalka zabíjela i v Polsku. Slováci zahájili kontroly

Alkohol

Alkohol Zdroj: Profimedia

Aféra s pančovaným alkoholem začíná ovlivňovat dění v sousedních státech. Polský rozhlas dnes oznámil, že před několika dny zemřeli po požití lihoviny neznámého původu na jihovýchodě Polska dva lidé. Slováci zase kvůli otravám metylalkoholem v ČR zahájili kontroly v domácí maloobchodní síti.

Manželský pár v polském městě Kielce koncem srpna požil dle informací tamější policie několik sklenic neznámého alkoholu. Sedmapadesátiletý muž, který pil více, na následky otravy zemřel, jeho stejně stará manželka oslepla. Později, na začátku září, byla v Kielcích po konzumaci lihoviny hospitalizována pětapadesátiletá žena, která po dvou dnech skonala.

Případ vyšetřuje kielecká policie pod dohledem státního zastupitelství. Orgány se obrátili s naléhavou prosbou na veřejnost, aby upustila od konzumace alkoholických nápojů neznámého původu. Policie předpokládá, že toxická kořalka pochází z jednoho zdroje. Odborníci nyní zajištěný alkohol analyzují.

Šťára na Slovensku

Slovenské úřady dnes odstartovaly prověrky stánků, obchodů, benzinových pump a dalších míst, kde se prodává rozlévaný alkohol. „V případě podezření můžeme nařídit zákaz prodeje a vzorky se podrobí analýze,“ řekl Jaroslav Remža ze slovenské veterinární a potravinové správy. První výsledky kontrol mají být známy v nejbližších dnech.

Inspektoři budou pátrat po alkoholu od českého výrobce Likérka Drak. Právě barely s lihem s etiketou této firmy zabavila v pondělí česká policie. Likérka se bránila, že jde o padělky a že alkohol s metanolem od ní nepochází.

Slovenská veterinární a potravinová správa zahájila kontroly poté, co o otravách metanolem obdržela informace od české strany přes systém rychlého varování. Nejvíc postižených v Česku je na Moravě. Podle dostupných informací se podobný případ otravy, která stála v ČR životy nejméně osm lidí, na Slovensku v posledním období zatím nepotvrdil.

Dovoz metanolu do Česka stoupá

Podle databáze Českého statistického úřadu dovoz metanolu, který je jedovatý a může být použit při výrobě pančovaného alkoholu, v posledních letech roste. Ve srovnání s rokem 1999 se hodnota jeho importu do Česka zhruba ztrojnásobila na 631 milionů korun. Většina metanolu do ČR míří z Ruska a Německa.

O jedovatý alkohol se začal . Od ministrů zdravotnictví Leoše Hegera, vnitra Jana Kubiceho a zemědělství Petra Bendla bude zítřejším jednání vlády žádat informaci o tom, jaká opatření přijali, aby zamezili dalším tragickým úmrtím lidí na otravu metylalkoholem.