Jmenuji se smrt zrádcům, řekl muž viněný z vraždy britské poslankyně

Thomas Mair (uprostřed) obviněný z vraždy poslankyně Jo Coxové

Thomas Mair (uprostřed) obviněný z vraždy poslankyně Jo Coxové Zdroj: ctk/AP

Jo Coxová
loď, na které zavražděná britská poslankyně Jo Coxová v Londýně žila.
policejní auta odjíždějí od soudu v londýnském Westminsteru
zavražděná britská poslankyně Jo Coxová
5
Fotogalerie
Britská policie oficiálně obvinila dvaapadesátiletého Thomase Maira z vraždy poslankyně Jo Coxové. Dnes Mair poprvé předstoupil před soud v londýnském Westminsteru, kde podle médií prohlásil, že zrádcům patří smrt. Britští politici v této souvislosti vyzývají ke změně agresivního tónu před nadcházejícím referendem o setrvání Británie v Evropské unii.

„Jmenuji se smrt zrádcům, svobodu Británii,“ řekl Mair, když ho soud požádal, aby sdělil své jméno. Jen o několik hodin dříve si vyslechl oficiální obvinění. „Vzhledem ke jménu, které nám právě sdělil, by ho měl prohlédnout psychiatr,“ uvedla soudkyně. Znovu by měl Mair před soudem stanout v pondělí.

„Právě jsme obvinili muže z vraždy, těžkého ublížení na zdraví, držení střelné zbraně s úmyslem spáchat trestný čin a držení útočné zbraně,“ uvedla v prohlášení policie v hrabství West Yorkshire. Mair podle vyšetřovatelů jednal pravděpodobně sám.

Jednačtyřicetiletou Coxovou napadl vrah ve čtvrtek v jejím volebním okrsku v severoanglickém Birstallu poblíž Leedsu. Nejprve po ní třikrát vystřelil a pak jí zasadil několik ran nožem.

Podle některých britských médií nese vinu na vraždě agresivní tón kampaně před referendem o budoucnosti Británie v Evropské unii, které se bude konat 23. června. Coxová podporovala setrvání Británie v EU.

Svědci podle médií slyšeli muže při útoku křičet Britain First (Británie především), což je mimo jiné označení krajně pravicového uskupení usilujícího o odchod Británie z EU. Představitelé hnutí se od vraždy ale distancovali a uvedli, že by vrah měl být za trest „oběšen na nejbližším sloupu“. Policii Mair při zadržení řekl, že je „politický aktivista“.

Vražda Jo Coxové Británií otřásla. Soustrast rodině vyjádřili přední britští i světoví politici. Tábory bojující pro i proti takzvanému brexitu, tedy vystoupení Británie z EU, zrušily všechny akce, které se měly dnes konat. Kampaň obnoví zřejmě v neděli. V pondělí se k uctění památky Coxové mimořádně sejde britský parlament.

Změna agresivního tónu

Smrt Coxové rozvířila i debatu před čtvrtečním referendem. Například nedávno zvolený starosta Londýna Sadiq Khan vyzval ke změn agresivního tónu v debatě o brexitu. Současná diskuze se podle něj nese v atmosféře „nenávisti, jedu, negativity a cynismu“.

Bývalý britský premiér Gordon Brown dnes v komentáři v listu The Guardian napsal, že „referendum vždy bylo o něčem víc než jen o Evropě“. „Bylo vždy o tom, jakou Británií jsme a jakou chceme být,“ dodal s tím, že někteří se snaží si referendum uzurpovat a omezit ho na hlasování o imigraci.