Johnson: Za prodlužování války v Sýrii může Rusko

Boris Johnson

Boris Johnson Zdroj: ctk

Za prodlužování války v Sýrii je zodpovědné Rusko, řekl dnes v rozhovoru s BBC britský ministr zahraničí Boris Johnson. Moskva podle něj mohla pondělním útokem na humanitární konvoj u města Halab spáchat válečný zločin. Ruští i syrští představitelé už dříve odpovědnost za bombardování konvoje odmítli.

„Za prodlužování této války a za to, že je mnohem krutější, může Rusko,“ prohlásil šéf britské diplomacie. Pokud Moskva věděla, že při úderu na konvoj bombarduje „zcela nevinné civilní cíle“, pak je to podle Johnsona válečný zločin. Při náletu bylo zasaženo 18 z 31 kamionů s humanitární pomocí určenou 78.000 civilistům v obleženém městě nedaleko Halabu. Zahynulo zhruba 20 lidí.

Spojené státy útok na humanitární konvoj už v úterý ostře odsoudily a označily za odporný. Podle mluvčího ministerstva zahraničí Johna Kirbyho byl cíl konvoje znám syrskému režimu i Ruské federaci. Šéf náčelníků štábů americké armády generál Joseph Dunford ve čtvrtek řekl, že nepochybuje o odpovědnosti Ruska za nálet. Nevyloučil ale ani podíl syrského letectva a řekl, že v oblasti byla v době útoku jak syrská, tak ruská letadla.