Juncker kritizoval Cameronovu snahu omezit přistěhovalectví

Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker

Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker Zdroj: ctk/ap

Šéf evropské exekutivy Jean-Claude Juncker se ostře postavil proti výzvám britského premiéra Davida Camerona k omezení práv evropských přistěhovalců pracujících ve Spojeném království. "Jsem důrazně proti názorům, které Polákům, Rumunům nebo Bulharům na evropském pracovním trhu přisuzují mentalitu zločinců. Tito lidé pracují a svou mzdu si zaslouží," vzkázal Juncker předsedovi britské vlády v deníku The Guardian.

Předsedovi Evropské komise vadí listopadový Cameronův plán na „kontrolovanou imigraci“. Přistěhovalci z unijních zemí by podle návrhu museli na některé sociální dávky čekat nejméně čtyři roky. Pokud do půl roku nenajdou práci, budou prý muset zemi opustit. Omezeno má být i právo přistěhovalců vzít si do Británie rodinné příslušníky.

Británie podle Junckera nepřípustně postihuje chudší Východoevropany pracující v Británii legálně. „Jde o politicky motivovaný krok, který má učinit obětní beránky z chudších migrantů, kteří si chtějí legálně vydělávat na živobytí,“ uvedl Juncker v britském deníku.

Omezení pohybu pracovních sil by mohlo vést k omezení pohybu kapitálu

Šéf Evropské komise je prý ochoten o Cameronových představách diskutovat, ale zároveň varuje, že omezení pohybu pracovních sil by mohlo vést k omezení pohybu kapitálu s těžkým dopadem na stav britské finanční sféry. „Byl by konec londýnských daňových zákonů, nic takového by už v Londýně nebylo možné,“ uvedl Juncker.

Cameronův mluvčí v reakci na Junckerovy výtky prohlásil, že premiér v listopadovém prohlášení klad důraz na významný příspěvek imigrace a na podporu volnému pohybu osob. „Zároveň dal najevo, že britský lid má právo žádat kontrolované přistěhovalectví,“ uvedl mluvčí.