Juncker: Zavření Brennerského průsmyku by byla politická pohroma

Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker

Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker Zdroj: ctk/ap

Rakouské zablokování hranice s Itálií v Brennerském průsmyku ve snaze zabránit přívalu migrantů by byla pro Evropu "politická katastrofa". Podle agentury AFP to dnes prohlásil předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker. Rakousko v dubnu pohrozilo, že v Brennerském průsmyku zavede protimigrační opatření, pokud Itálie nezlepší kontrolu toku běženců, kteří procházejí jejím územím a využívají Brennerský tunel k cestě dál do Evropy přes Rakousko.

Juncker dnes v této souvislosti v rozhovoru poskytnutém německým médiím upozornil na to, že brennerský přechod mezi Itálií a Rakouskem je důležitou evropskou dopravní křižovatkou a spojnicí mezi Severem a jihem Evropy. „To je důvod, proč by zablokování Brenneru mělo nejen vážné ekonomické důsledky, ale i těžký politický dopad,“ zdůraznil.

Zároveň kritizoval Vídeň za její postup v migrační krizi, který podle něj vyvolává pokušení zavírat hranice a podněcuje extrémně pravicové projevy i jinde v Evropě. „To, co pozorujeme v Rakousku, bohužel vidíme i v jiných evropských zemích, kde si politické strany hrají s obavami lidí,“ uvedl Juncker.

Rakouský ministr vnitra Wolfgang Sobotka o něco později takovéto výtky znovu odmítl. V podstatě zopakoval, co už řekl koncem dubna: že žádá zeď ani zábrany na hranicích nebudou, ale v případě nutnosti se zavedou kontroly. Tyto kontroly přitom nemusejí být nijak „bolestné“, jestliže uprchlíci budou v Itálii zaregistrovaní a nedojde k jejich novému nekontrolovanému přívalu.

Žádná hranice, ale mezník

„Brenner pro mě není hranice, nýbrž mezník,“ řekl podle agentury APA Sobotka. Nicméně dodal, že Brenner je symbol pro Evropu, ale také pro pašeráky lidí.

Rakouská policie 27 dubna oznámila, že v Brenneru vznikne pět kontrolních stanovišť a 370 metrů dlouhý plot. Kromě cestujících na frekventované dálnici jsou policisté připraveni kontrolovat i provoz na souběžné rychlostní silnici a na železnici. Přesný termín zahájení kontrol oznámen nebyl, avšak rakouská vláda už dříve uvedla, že opatření mají začít platit nejpozději 1. června.

Klíčová trasa

Brennerským tunelem projíždí každý den v průměru kolem 2500 kamionů a na 15 tisíc aut. Pro exportní italské společnosti jde o klíčovou dopravní trasu na sever Evropy. Tunel využívají i statisíce turistů z Německa a dalších evropských zemí položených na sever od Itálie.

V Rakousku panují kolem další vlny přistěhovalců obavy. Rakousko leží na křižovatce dvou hlavních migračních tras, z nichž jedna vede přes Turecko a Balkán a druhá přes Středozemní moře a Itálii. Loni Rakouskem prošly statisíce migrantů a na 90 tisíc jich tam zůstalo. Vídeň pro letošní rok stanovila strop pro příjem 37 500 žadatelů o azyl a značnou část tohoto počtu už naplnila.