Kamiony a autobusy v USA možná budou muset mít omezovač rychlosti

Silniční doprava

Silniční doprava

Nákladní automobily a autobusy ve Spojených státech v budoucnosti možná budou muset být vybaveny zařízením omezujícím jejich rychlost. S příslušným návrhem tento týden přišlo americké ministerstvo dopravy, podle kterého by takovýto krok mohl zachránit životy a ušetřit pohonné hmoty.

Ministerstvo uvažuje o rychlostních limitech 60, 65 či 68 mil za hodinu (zhruba 97, 105 a 109 kilometrů za hodinu). Na základě názorů veřejnosti však zváží i další varianty. „Navrhnuté opatření má značné bezpečnostní výhody,“ uvedl ministr dopravy Anthony Foxx. „Kromě záchrany životů je tu i předpokládané snížení spotřeby paliva a emisí, což z tohoto návrhu činí výhru pro bezpečnost, šetření energií a životní prostředí,“ dodal.

Americký svaz pro kamionovou dopravu ATA návrh přivítal. Upozornil, že již v roce 2006 navrhl Národnímu úřadu pro bezpečnost silničního provozu (NHTSA), aby požadoval využívání technologií omezujících rychlost. „Dopravci, kteří již omezovače rychlosti dobrovolně používají, zjistili, že to přináší značné výhody v oblasti bezpečnosti, spotřeby paliva a životnosti zařízení, a to při malém či žádném dopadu na produktivitu,“ uvedl prezident ATA Chris Spear.

Podle návrhu ministerstva by měly být v USA vybaveny omezovačem rychlosti všechny nové nákladní automobily a autobusy o hmotnosti přes 26 tisíc liber (11 793 kilogramů).