Kapitán Costy Concordie chce zpět za kormidlo

Zatímco záchranné práce u Costy Concordie stále pokračují, její kapinán Francesco Schettino žádá zpět svou práci

Zatímco záchranné práce u Costy Concordie stále pokračují, její kapinán Francesco Schettino žádá zpět svou práci Zdroj: profimedia.cz

Kapitán ztroskotané lodě Costa Concordia Francesco Schettino, který v lednu způsobil nehodu, při níž zahynulo 32 lidí, chce zpátky své místo. Hodlá se tak odvolat proti svému propuštění společností Costa Crociere, která plavidlo provozovala. Informoval o tom dnes list La Repubblica.

Schettinovi, který podle vyšetřovatelů ztroskotání zavinil riskantním manévrem poblíž toskánského ostrova Giglio, byl zrušen pracovní poměr v červenci. Nyní již bývalý kapitán s tím ale nesouhlasí a chce zpětně i všechny výplaty, které mu nebyly uhrazeny.

Kapitán je kvůli ztroskotání vyšetřován pro zabití z nedbalosti a dále též pro předčasné opuštění lodi a chyby při řízení plavidla. Hrozí mu až 15 let vězení. Soud by s ním měl nejdříve začít počátkem příštího roku.

Spolu s kapitánem plavidla, který byl nedávno propuštěn z domácího vězení, je obviněno dalších osm zaměstnanců společnosti Costa Crociere.