Katalánský premiér stanul před soudem kvůli referendu o nezávislosti

Artur Mas

Artur Mas Zdroj: CTK

Katalánský premiér Artur Mas stanul dnes před soudem kvůli zorganizování neoficiálního referenda o vyhlášení nezávislosti Katalánska z loňského listopadu. Před justiční budovou Mase přišlo podpořit asi pět tisíc jeho příznivců.

Katalánská regionální vláda uspořádala loni 9. listopadu neoficiální hlasování o nezávislosti země. Konalo se v termínu původně plánovaného referenda, které Mas kvůli zákazu ústavního soudu odvolal. Také neoficiální hlasování, v němž se třetina oprávněných voličů vyjádřila z téměř 80 procent pro odtržení od Španělska, soudci prohlásili za nelegální.

Mas se podle agentury AFP přihlásil k plné odpovědnosti za úsilí o vystoupení ze španělského království. „Jsem na prvním místě odpovědný za všechno. Neutíkám před žádnou zodpovědností,“ řekl.

Podle agentury AP se před budovou soudu pod lesem katalánských vlajek a dalších symbolů shromáždilo asi pět tisíc lidí, kteří skandovali: „Nezávislost! Nezávislost“ a „Tento soud nás nezastupuje“. Cestou k soudu Mas svým příznivcům zamával.

Zákaz politické činnosti

Státní zastupitelství viní šéfa regionální vlády z neuposlechnutí soudního rozhodnutí, ze zneužití veřejné funkce a ze zpronevěření státních prostředků. V krajním případě hrozí Masovi zákaz politické činnosti. Podle katalánské vlády se tak jedná o „politický proces“.

Ve španělském regionu se v září konaly volby do místního parlamentu, z nichž vzešla vítězně koalice separatistických stran Společně pro Ano, která usiluje o vypsání oficiálního referenda o nezávislosti Katalánska v roce 2017. Spolu s další separatistickou stranou má koalice ve 135členném parlamentu absolutní většinu křesel. Pro tyto strany ale celkem hlasovalo jen 47 procent voličů, což Madrid označil za porážku snah o odtržení.