Keňa kvůli poptávce po květinách na Valentýna v EU zvyšuje počty letů

V období kolem svátku zamilovaných je týdenní poptávka po nákladní dopravě zhruba 5200 tun.

V období kolem svátku zamilovaných je týdenní poptávka po nákladní dopravě zhruba 5200 tun. Zdroj: ČTK

Keňské úřady povolily aerolinkám Ethiopian Airlines Group a Qatar Airways desítky dalších nákladních letů, aby mohly uspokojit poptávku po květinách na svatého Valentýna, upozornila agentura Bloomberg. Keňa je největším vývozcem květin do Evropy.

Svátek sv. Valentýna se na ročních dodávkách řezaných květin z Keni podílí zhruba polovinou. Polovina těchto květin se obvykle přepravuje v nákladních prostorech osobních letadel. V současnosti však bohužel u těchto letů není pro přepravu květin dost místa.

V období kolem svátku zamilovaných je týdenní poptávka po nákladní dopravě zhruba 5200 tun. Etiopské aerolinky získaly povolení uskutečnit v období od konce ledna do poloviny února 24 dodatečných letů a katarské pět letů, uvedl nyní šéf keňského úřadu pro civilní letectví Gilberg Kibe.

I s dodatečnými povolení však bude k dispozici jen 3000 tun nákladního prostoru, takže producentům květin i tak bude chybět více než 2000 tun, upozornil výkonný ředitel lobbistické skupiny pěstitelů květin Kenya Flower Council Clement Tulezi. Dodal, že kromě menší kapacity pro přepravu květin ohrožuje pěstitele i růst ceny za přepravu na průměrných 5,7 USD (123 Kč) za kilogram. Loni náklady činily v průměru 2,4 USD za kilogram. Pěstitelům se zvyšují také ceny vstupů, jako hnojiva a chemikálie. Společnost Royal FloraHolland, která provozuje tři exportní aukce v Nizozemsku, uvedla, že ceny řezaných květin jsou letos o zhruba deset procent vyšší než před rokem.

Příjmy Etiopie z vývozu květin loni stouply o tři procenta na 110 miliard šilinků (21 miliard Kč), uvedl Kenya Flower Council.