Kocovina konopného byznysu. Padlé akcie čekají, kdo je zdvihne z prachu

Indexy mapující vývoj konopných akcií jsou poblíž absolutního historického dna

Indexy mapující vývoj konopných akcií jsou poblíž absolutního historického dna Zdroj: profimedia

Tak špatně ještě nebylo. Řeč je o akciích konopného byznysu, které počátkem února zažívají prakticky nejhorší okamžiky své existence. Indexy mapující jejich vývoj jsou poblíž historického dna. Slabší chvilku měly akcie rostlinek jen na počátku pandemie, kdy však investoři vyprodávali bez ladu a skladu celý trh. Jak napovídá index Global Cannabis, investoři přišli z loňských maxim do počátku února v průměru zhruba o dvě třetiny svých vkladů. Hlavní nesnází je rozčarování milovníků konopí z administrativy Joea Bidena. Pro trpělivé hráče prý právě nastává správná chvíle pro zalévání rostlinek, neboť byznys začne růst. 

„Hlavním důvodem propadu akcií je legislativa. S volbou Joea Bidena prezidentem se očekávalo, že Spojené státy zlegalizují konopí na federální úrovni, nikoli jen v jednotlivých státech, jak je tomu dosud. Změny v tomto směru se ale zatím nepodařilo prosadit a existují obavy, že se to jen tak nepodaří,“ uvádí analytik společnosti Fichtner Tomáš Tyl.

Z pozic „horkých koní“ tak firmy z konopného byznysu prozatím ustoupily jak v očích investorů, tak mnohdy i financujících bank, které se začaly zdráhat byznys financovat. 

Jak bude vypadat investiční rok 2022?

Video placeholde
• Videohub

Pohled na roční „výkonnost“ akcií z branže tak připomíná krvavou lázeň. Burzovní jednička podle tržní hodnoty, americká Curaleaf, ztratila na ceně za uplynulý rok bezmála 60 procent, tržní dvojka Green Thumb připravila investory zhruba o třetinu, trojka Trulieve Cannabis propálila burziánům kolem 55 procent.

Celá řada menších konopných firem ale na burze v uplynulém roce pohořela takřka totálně. Hned na desateru „growth“ akcií přišli burziáni o více než 90 procent včetně jmen, jako jsou kanadská Hexo, americká Greengro, Hemp či Medical Marijuana. Smutným šampionem se stala americká Evio, kde z každé investované stodolarovky zbyly hráčům pouhé tři dolary. 

Podle lednových odhadů výzkumné společnosti BDSA se trh s konopnými produkty do roku 2026 zdvojnásobí, tržby firem z branže mají vzrůst ze současných 31 miliard dolarů na více než 62 miliard. Za epicentrum byznysu považují výzkumníci americký trh. Akciové „vstupenky“ do byznysu tak prý aktuálně nevypadají draze.

„Problémem akcií těchto společností bylo velmi vysoké ohodnocení. V uplynulých letech se prakticky vytvořila  bublina. Propad cen o desítky procent způsobil snížení ohodnocení na normálnější úrovně a pro investory hledající růstové společnosti se už otevírá prostor k nákupu,“ soudí ekonom společnosti Finlord Boris Tomčiak. 

Odborníci ovšem jedním dechem zdůrazňují, že nejoblíbenější marihuanové firmy jsou dlouhá léta prakticky ve ztrátě, případně vydělávají jen směšné peníze. Zároveň jim nepřeje chystané utahování měnové politiky v Americe spojené s růstem úrokových sazeb. Řada firem z byznysu pracuje totiž s relativně vysokým dluhem, který se jim může výrazně prodražit. 

„Poslední velký boom na akciích daných firem nastal někdy v roce 2018, tehdy se v USA začaly objevovat náznaky většího uvolnění v této oblasti,“ připomíná analytik společnosti XTB Jiří Tyleček. Podle něho jde o vysoce spekulativní sektor, ve kterém bývaly příčinou výkonností na burze primárně nesplněné sliby. „To ale nevylučuje, že na akciích nenastane další boom a neposílí o stovky procent. V praxi to ale firmy budou mít obtížné,“ dodává analytik. 

Konopné akcie prý navíc trpí tím, že je ve větší míře neobjevili velcí tržní hráči. „Jde o oblíbený sektor retailu a nebál bych se nazvat marihuanové akcie typickými ,meme stocks‘, které posilují zejména v momentě, kdy mezi retailem převáží euforický sentiment,“ připomíná analytik Cyrrusu Tomáš Pfeiler. Historicky nejvýše byl podle statistik Thomson Reuters konopný trh na burze v dubnu 2019, kdy byl index Global Cannabis na zhruba pětinásobku současné úrovně.