Kerry jednal s izraelským premiérem, chce zastavit násilí

Ministr zahraničí USA John Kerry (vlevo) a předseda izraelské vlády Benjamin Netanjahu

Ministr zahraničí USA John Kerry (vlevo) a předseda izraelské vlády Benjamin Netanjahu Zdroj: ctk/ap

Ministr zahraničí USA John Kerry a předseda izraelské vlády Benjamin Netanjahu se v Německu setkali, aby projednali napjatou situaci v Jeruzalémě. Tři týdny trvající násilnosti mají na svědomí přes 50 obětí a mezi Palestinci a Izraelci panuje nedůvěra a vzájemné obviňování. Kvůli nebývalé vlně krvavých útoků navštívil Izrael tento týden také generální tajemník OSN Pan Ki-mun a snažil se přimět lídry obou zemí, aby udělali vše pro zklidnění situace.

Zatímco Pan Ki-mun se setkal s chladným přijetím a od Netanjahua i prezidenta Palestiny Abbáse si vyslechl především ujišťování, že za všechno může druhá strana, Kerry schůzku zhodnotil jako “mírně optimistickou”. “Rozhovor s premiérem bych charakterizoval tak, že ve mně vyvolal opatrnou dávku optimismu. Že tu je možnost zklidnit situaci a začít hledat cestu kupředu,” řekl šéf americké diplomacie.

“Pokud se obě strany chtějí pokusit vydat cestou zmírnění napětí, a já věřím, že chtějí, mají k dispozici řadu možností,” dodal Kerry na společné tiskové konferenci s německým ministrem zahraničí.

John Kerry se zdržel komentáře k poněkud nešťastnému výroku izraelského premiéra o tom, že holokaust Hitlerovi vnukl Jeruzalémský muftí (islámský duchovní) počátkem 40. let minulého století. Netanjahu těmi slovy pobouřil nejen Palestince, ale i izraelskou opozici a historiky, kteří výrok považují za zkreslování historie. Kritici však premiérovi zazlívají hlavně to, že podobné řeči ke zklidnění vášní nepřispějí, ale naopak je vyvolávají.