Kerry: Syrští povstalci by mohli bojovat s vládou proti IS. Ale bez Asada

Syrská armáda

Syrská armáda Zdroj: ctk/ap

V boji proti radikálnímu hnutí Islámský stát (IS) by mohly spolupracovat syrská vláda a povstalecké skupiny, a to za předpokladu, že by v čele země už nestál prezident Bašár Asad, řekl americký ministr zahraničí John Kerry. Podle něj by bylo ale "mimořádně obtížné" takovou spolupráci zajistit bez toho, že by byla v dohledu dohoda ohledně Asadova osudu.

Kerry rovněž pochválil řeckého premiéra Alexise Tsiprase za to, že jeho vláda provádí hospodářské reformy, vynucené dalším balíčkem mezinárodní pomoci, a přislíbil pomoc ve výši 24 milionů dolarů (asi 256 milionů korun) pro OSN jako pomoc při zvládání náporu uprchlíků.

„Uprchlická krize se netýká jen Řecka, Evropy nebo Blízkého východu, je to celosvětová krize a měli bychom sdílet zodpovědnost,“ řekl šéf americké diplomacie.

Jediným řešením migrační krize je podle něj mír v Sýrii. „Proto jsme zintenzivnili úsilí koalice bojující proti DAIŠ (arabská zkratka pro IS) a zahájili novou diplomatickou iniciativu, jejímž cílem je příměří a politická změna v Sýrii,“ uvedl Kerry.