Kerry zřejmě dostane Izrael a Palestinu po letech k jednacímu stolu

John Kerry

John Kerry Zdroj: profimedia.cz

Izrael a Palestina po takřka pěti letech zřejmě obnoví mírové rozhovory. Americký ministr zahraničí John Kerry dnes totiž oznámil, že obě strany se dohodly na jím zprostředkovaných základech pro budoucí vyjednávání. To by mohlo začít už příští týden ve Washingtonu.

„Dospěli jsme k dohodě, která stanovuje základ k restartu přímých rozhovorů o konečném statusu mezi Palestinci a Izraelci,“ citovala Kerryho agentura Reuters. Pokud půjde vše tak, jak ministr očekává, sejdou se zástupci Palestinců a Izraelců ve Washingtonu příští týden.

Podle Kerryho, který se tento týdne snažil přimět Palestince a Izraelce k obnově mírového procesu, je zmíněná dohoda stále ještě ve fázi formálních úprav. Podrobnosti dohody proto zatím nezveřejní. „Nejlepším způsobem, jak dosáhnout během těchto jednáních obratu, je ponechat je neveřejné,“ vysvětlil. „Víme, že úkoly v nadcházejících dnech vyžadují mnohdy velmi těžkou volbu. Dnes jsem nicméně optimistický,“ dodal ministr.

Základem Kerryho plánu má údajně být obnovení rozhovorů na základě uznání budoucí Palestiny v hranicích před izraelskou okupací z roku 1967 a z palestinské strany uznání Izraele jako „židovského státu“. Zmíněnou washingtonskou schůzku je podle nejmenovaného vysokého amerického představitele, jehož cituje Reuters, možné považovat za začátek rozhovorů. „Bude to zahájení přímých rozhovorů,“ řekl.

Jistý izraelský zástupce, na kterého se Reuters odvolává, řekl, že pokud mírové rozhovory skutečně začnou, potrvají měsíce.

Kerry o úspěchu své „kyvadlové diplomacie“, kdy během šesti návštěv tohoto regionu od svého únorového nástupu do úřadu opakovaně jednal s představiteli Izraele a Palestiny, informoval před odletem z Jordánska. Právě jordánskou metropoli Ammán si šéf americké diplomacie zvolil za svou základnu, odkud mírové úsilí vedl.

Dnes večer se Kerry ještě sešel s palestinským prezidentem Mahmúdem Abbásem. Schůzka byla oproti původnímu harmonogramu o několik hodin bez vysvětlení odložena. Podle všeho v mezidobí telefonicky dále jednal s izraelskými a palestinskými představiteli.

Pokud skutečně Kerry jako platformu pro restart rozhovorů dojednal uznání hranic z roku 1967, znamenalo by to zřejmě značné otřesy ve vládě izraelského premiéra Benjamina Netanjahua. Šéf ultrapravicové strany Židovský domov Naftali Bennett totiž pohrozil okamžitým vystoupením své formace z vládní koalice a stejně se vyjádřili i někteří další pravicoví členové kabinetu.

Palestinská strana dosud podmiňovala obnovu jednání s Izraelem celkovým zastavením jeho výstavby v osadách na palestinských územích. Tato podmínka teď podle agentur ustoupila do pozadí a nahradila ji otázka hranic. Izrael jakékoliv předběžné podmínky pro obnovení rozhovorů odmítal.

Radek Palata: Kerry je zatím spíše turista