Pevnost na kolejích. Neprůstřelnými vlaky jezdí severokorejští diktátoři už po generace

Obrněný vlak Kim Čong-una

Obrněný vlak Kim Čong-una Zdroj: profimedia.cz

Obrněný vlak Kim Čong-una
Obrněný vlak Kim Čong-una
Obrněný vlak Kim Čong-una
Obrněný vlak Kim Čong-una
Obrněný vlak Kim Čong-una
20
Fotogalerie

Severokorejský vůdce Kim Čong-un dorazil do Ruska, kde bude jednat s ruským prezidentem Vladimírem Putinem o jaderném odzbrojení korejského poloostrova. Na cestu do ruského Vladivostoku Kim využil svého obrněného vlaku, a pokračuje tak v „tradičním“ způsobu cestování, který praktikoval i jeho otec Kim Čong-il a dědeček Kim Ir-sen. Právě pro Kim Čong-ila se tento dopravní prostředek se stal v prosinci 2011 i místem jeho úmrtí.

Obrněné vlaky severokorejských vůdců byly vždy předmětem dohadů a spekulací. Ani o současném dopravním prostředku nynějšího diktátora toho veřejnost příliš neví. Z několika málo záběrů je však patrné, že je vybaven například elektronikou od značky Apple. Interiéru podle dostupných údajů vévodí kůže. 

Podle dřívějších zpráv, které přinesla jihokorejská rozvědka, má mít vůdce k dispozici až 90 vagonů splňujících nejpřísnější bezpečnostní kritéria. Na své cesty navíc podle některých zdrojů využívá i další dva vlaky - průzkumný a vlak se zásobami a další ochrankou. Jakmile je potvrzeno, že vlak se severokorejským vůdcem vyjede na cestu, je trasa kterou tento dopravní prostředek pojede, na 24 hodin uzavřena.

Celý vlak je neprůstřelný a velice těžký. I proto je jeho maximální rychlost zhruba 60 kilometrů za hodinu. Všechna nádraží a další důležité zastávky jsou podle informací dopředu prohledávána ochrankou z průzkumného vlaku. 

Kim čong-un kromě současné cesty do Ruska využil v roce 2019 tento vlak k dopravě na summit s americkým prezidentem Donaldem Trumpem ve vietnamském Hanoji.