Kiska se setkal s dalajlamou, Čína hrozí Slovensku odvetou

Andrej Kiska

Andrej Kiska Zdroj: CTK

Čínské ministerstvo zahraničí dnes pohrozilo neupřesněnou odvetnou reakcí za to, že se slovenský prezident Andrej Kiska setkal s tibetským duchovním vůdcem dalajlamou, který v rámci cesty po Evropě navštívil Slovensko. Informovala o tom agentura Reuters. Kiska před setkáním s dalajlamou podle svého mluvčího ujistil čínského velvyslance, že schůzka nezpochybňuje postoj Slovenska k politice jedné Číny.

Peking pokládá 80letého dalajlamu, který je držitelem Nobelovy ceny za mír, za separatistu prosazujícího nezávislost Tibetu. Tuto oblast čínská armáda obsadila v roce 1950.

Dalajlama, který přijel na Slovensko v sobotu, se s Kiskou sešel v neděli v Bratislavě v restauraci. Na facebookové stránce slovenského prezidenta se poté objevily fotografie z tohoto setkání a Kiskova poznámka, že schůzku s dalajlamou považuje za velkou poctu.

Kiska ignoroval "ostrý nesouhlas" Číny a setkal se s dalajlamou, prohlásila mluvčí čínského ministerstva zahraničí Chua Čchun-jing. Toto setkání podle jejích slov bylo v rozporu s "politikou jedné Číny", kterou slovenská vláda slíbila podporovat. "S tím Čína naprosto nesouhlasí a přijme odpovídající reakci," řekla mluvčí bez dalších podrobností.

Dalajlama se podle čínské mluvčí dlouhodobě snaží o odtržení Tibetu od Číny, a čínská vláda je proti tomu, aby kterýkoli zahraniční činitel byl s dalajlamou v jakékoli formě kontaktu.

Schůzka Kisky s dalajlamou "rozbila politický základ čínsko-slovenských vztahů", dodala mluvčí. "Žádáme, aby slovenská strana jasně uznala protičínskou, separatistickou povahu dalajlamovy kliky a upřímně respektovala bytostné čínské zájmy."

Mluvčí slovenského prezidenta Roman Krpelan ČTK řekl, že Kiska se několika dnů před návštěvou dalajlamy na Slovensku setkal s čínským velvyslancem a vysvětlil mu osobní důvody svého soukromého setkání s tibetským duchovním vůdcem. "Zároveň ho ujistil o zájmu na pokračování dobrých vztahů mezi Slovenskem a Čínou a zdůraznil, že setkání žádným způsobem nezpochybňuje jednoznačné stanovisko Slovenska k politice jedné Číny," uvedl Krpelan.

Dalajlamova třídenní návštěva Slovenska skončila dnes, kdy se duchovní vůdce přesunul do Prahy na konferenci Forum 2000.