Dalajlama přijel do Prahy. Měli jsme vztah jak otec a syn, vzpomínal na vůdce čínských komunistů

Návštěva Dalajlámy v Praze

Návštěva Dalajlámy v Praze Zdroj: Anna Vacková

Návštěva Dalajlámy v Praze
Zhruba tisícovka lidí přišla na Hradčanské náměstí uvítat v Praze tibetského duchovního vůdce dalajlamu
Zhruba tisícovka lidí přišla na Hradčanské náměstí uvítat v Praze tibetského duchovního vůdce dalajlamu
Zhruba tisícovka lidí přišla na Hradčanské náměstí uvítat v Praze tibetského duchovního vůdce dalajlamu
Zhruba tisícovka lidí přišla na Hradčanské náměstí uvítat v Praze tibetského duchovního vůdce dalajlamu
19
Fotogalerie

Usmíval se, posílal davu polibky, vtipkoval o svých zubech. Tibetský duchovní vůdce Dalajlama, který je v Česku na návštěvě konference Forum 2000, dnes pozdravil zhruba tisícovku přívrženců na pražském Hradčanském náměstí se svým typicky laskavým humorem. Náměstí rozesmál, už když ho pořadatelé na pódiu před Schwarzenberským palácem přivítali tradičně chlebem a solí. „Ten chleba je velmi tvrdý, ale chci vám ukázat, že i moje zuby jsou tvrdé,“ řekl už jedenaosmdesátiletý Dalajlama, když zkoušel sníst kousek bochníku.

Ve svém projevu vůdce tibetských buddhistů vyzval k jednotě a smíru ve světě. „Velice si vážím například myšlenky Evropské unie. Toho že národy, které byly po staletí ve sporech, se po druhé světové válce usmířily a spojily,“ uvedl Dalajlama s tím, že by rád viděl podobou integraci i v zemích Jižní Ameriky nebo Asie. Vyzval také k následování odkazu Václava Havla. „I když tu už s námi fyzicky není, je potřeba šířit dál jeho vizi, a to i za hranicemi vaší země.“

Dalajlama měl původně vystoupit na pódiu postaveném vedle sochy prezidenta Masaryka vedle Schwarzenberského paláce, Správa Pražského hradu ale nepovolila zábor prostranství. Své rozhodnutí neodůvodnila. Praha 1 předtím podle serveru Hlídací pes dala k uspořádání akce kladné stanovisko.

Video placeholde
Návštěva Dalajlámy v Praze • Anna Vacková

Dalajlama také připomněl, že už v roce 2011 ustoupil z pozice politického vůdce Tibetu a soustředí se na duchovní témata. Zároveň zmínil, že v současnosti neusiluje o odtržení Tibetu od Číny, ale snaží se uhájit zachování svébytné tibetské kultury. To je podle něj důležité nejen pro šest milionů Tibeťanů, ale i pro celé mezinárodní společenství. „Nyní například také 400 milionů Číňanů vyznává buddhismus, mnozí z nich buddhismus tibetský,“ připomněl Dalajlama.

Při jeho vystoupení na Hradčanském náměstí ho pozdravilo mnoho osobností českého veřejného života. Zazpívaly mu mimo jiné Lenka Dusilová a Aneta Langerová, pozdravili ho též generální ředitel Národní galerie Jiří Fajt nebo bývalá disidentka Dana Němcová. Některá vystoupení se neobešla bez kritiky aktuální české politické scény.

„Pane prezidente Zemane, pokud upřednostňujete ekonomické zájmy před lidskými právy, pak o tu svobodu přijdete sám,“ pronesl například z pódia směrem k Pražskému hradu Mikuláš Kroupa, ředitel neziskové organizace Post Bellum. Z oken budovy Národní galerie byl zase těsně před začátkem akce vyvěšen velký transparent s fotkou Václava Havla, Dalajlamy a sloganem „Pane premiére, mýlíte se!“

Samotný Dalajlama ale mluvil jen v pozitivním duchu a dokonce zavzpomínal na někdejšího vůdce čínských komunistů Mao Ce-Tunga. „Měli jsme vztah jak otec a syn. Jednou mi řekl, že náboženství je jako jed nebo opium. Pokud toto řekl mně coby náboženskému vůdci, musel mi asi důvěřovat,“ uvedl s nadsázkou Dalajlama a dodal, že se s vůdcem komunistů setkával v letech 1954 až 1955. „Tehdy se mě ptal, jestli má vůbec Tibet vlastní vlajku.“ Mao prý následně doporučil její používání. „Takže pokud vám to někdo bude vyčítat, můžete říct, že to poradil sám Mao Ce-Tung,“ vzkázal Dalajlama davu svých přívrženců, kteří mu tibetskou zástavou mávali.

Zítra dopoledne čeká Dalajlamu vystoupení v rámci konference Forum 2000 v diskuzi na téma „Paradox náboženství“.  Má se také mimo jiné setkat také s českým vicepremiérem Pavlem Bělobrádkem.        

 

Video placeholde
Návštěva Dalajlámy v Praze • Anna Vacková