KLDR odpověděla Trumpovi, provedla test rakety. Dojde na jaderný útok?

Ilustrační

Ilustrační Zdroj: Reuters

KLDR předvedla video se simulací útoku na USA.
KLDR předvedla video se simulací útoku na USA.
Americký viceprezident Mike Pence při návštěvě demilitarizované zóny na hranici mezi Jižní Koreou a Severní Koreou.
KLDR předvedla video se simulací útoku na USA.
KLDR předvedla video se simulací útoku na USA.
8
Fotogalerie

Severní Korea otestovala v sobotu brzy ráno místního času balistickou raketu, zkouška ale nebyla úspěšná. Test přišel v době mimořádně vyostřených vztahů mezi KLDR a Spojenými státy. Představitel americké vlády řekl stanici ABC News, že šlo o raketu středního doletu, která se rozpadla několik minut po startu. Japonsko severokorejský test odsoudilo, označilo ho za nepřijatelný. Bílý dům oznámil, že prezident Donald Trump byl o zkoušce informován.

Mluvčí americké armády sdělil, že raketa neopustila severokorejské území a pro Spojené státy nepředstavovala hrozbu.

Raketa byla brzy ráno místního času (pátek 22:33 SELČ) vystřelena z oblasti severně od metropole Pchjongjangu. CNN s odvoláním na vládní zdroj informovala, že šlo patrně o raketu středního doletu typu KN-17. Liší se zprávy o tom, zda dosáhla Japonského moře. Podle zdroje CNN vybuchla ještě nad pevninou, jiné zdroje uvádějí, že se rozpadla nad vodou.

Testy raket Severní Koreji zapovídá rezoluce Rady bezpečnosti OSN, KLDR ale tyto zkoušky přesto pravidelně provádí. CNN spočítala, že od Trumpova nástupu do funkce na začátku roku to byl už devátý test.

Američtí vládní činitelé v čele s Trumpem dali opakovaně najevo, že USA jsou odhodlané přimět KLDR k ukončení jaderného a raketového programu všemi prostředky, včetně vojenských v nezbytném případě. Pentagon vyslal do oblasti americkou letadlovou loď USS Carl Vinson jako ukázku síly amerického námořnictva. Pchjongjang ale nedávno oznámil, že bude v testování raket pokračovat.

V pátek se kvůli KLDR sešla Rada bezpečnosti OSN. Generální tajemník OSN António Guterres jednání rady vyslovil obavy z možného vojenského konfliktu na Korejském poloostrově. Ministr zahraničí USA Rex Tillerson varoval, že hrozba severokorejského jaderného útoku je naprosto reálná, a vyzval, aby OSN uvalila na Pchjongjang nové sankce.

Představitel americké vlády dnes řekl Reuters, že nejnovější test by mohl urychlit přijetí nových jednostranných ekonomických sankcí USA vůči KLDR. Trumpova administrativa podle tohoto zdroje čekala "nějakou severokorejskou provokaci" před jihokorejskými prezidentskými volbami, které se budou konat 9. května.

Video placeholde
Demonstrace síly KLDR v podobě vojenské přehlídky • YouTube.com