Koalicí proti IS bude pro Obamu dozorovat diplomat, ne voják

Americký prezident Barack Obama v OSN

Americký prezident Barack Obama v OSN Zdroj: ctk/AP

Americký prezident Barack Obama jmenoval nového vyslance pro boj s extremistickou organizací Islámský stát (IS). Jeho úkolem bude dozor nad koordinací vojenské koalice na Blízkém východě, kterou vedou Spojené státy. Po vysloužilém generálovi námořní pěchoty Johnu Allenovi nastupuje kariérní diplomat Brett McGurk, oznámil Bílý dům.

McGurk bude sloužit jako styčný důstojník mezi americkou bezpečnostní radou státu a spojenci USA v blízkovýchodním regionu, kteří se podílejí na boji proti IS. Jsou jimi jak některé arabské a evropské státy, které pomáhají americkému letectvu ve vzdušných útocích, tak irácké či kurdské pozemní síly.

Agentura AFP uvedla, že Obama označil McGurka za jednoho ze svých dlouhodobě nejlepších poradců pro Irák. Allenovi zároveň poděkoval za plnění nelehkého úkolu ve stmelování členů koalice s různými zájmy a cíli. McGurk již dělal Allenovi zástupce od září loňského roku, kdy se začala nyní již pětašedesátičlenná koalice sestavovat.

V poslední době se McGurk zaměřoval na vyvíjení úsilí k dosažení spolupráce mezi iráckou vládou ovládanou šíity a sunnitskými kmeny na dobytí města Ramádí, které dočasně obsadili bojovníci IS. Situaci koalice komplikuje intervence ruského vojenského letectva na straně režimu syrského prezidenta Bašára Asada. Západ Rusko obviňuje, že Moskva útočí i na takzvanou umírněnou syrskou opozici, kterou právě Západ podporuje.