Kohl: Evropa nezvládne přijmout miliony uprchlíků

německý exkancléř Helmut Kohl

německý exkancléř Helmut Kohl Zdroj: ctk

Evropa nemůže zvládnout pojmout miliony uprchlíků. Uvedl to bývalý německý kancléř Helmut Kohl a vyzval k větší spolupráci, která by pomohla vyřešit uprchlickou krizi.

Kohl je považován za architekta znovusjednocení Německa a předního zastánce evropské integrace. Příští týden v úterý se má ve svém domě v Ludwigshafenu setkat s maďarským premiérem Viktorem Orbánem, který nechal postavit na maďarské hranici se Srbskem a Chorvatskem plot z ostnatého drátu na ochranu před migranty.

„Řešení leží v postižených regionech. Neleží v Evropě. Evropa se nemůže stát novým domovem pro miliony lidí v nouzi z celého světa,“ napsal Kohl ve sloupku pro list Tagesspiegel am Sonntag. Vyzval vlády EU ke spolupráci při řešení uprchlické krize, ale upozornil, že je potřeba také respektovat národní rozdíly.

Orbána označil Kohl za svého přítele a poděkoval Maďarsku, že v roce 1989 otevřelo hranice tisícům východních Němců prchající z komunistické země, což pomohlo vyvolat pád berlínské zdi.

Častý kritik Merkelové

Maďarský premiér je kritikem politiky otevřených dveří vůči uprchlíkům, kterou zastává současná německá kancléřka Angela Merkelová, bývalá Kohlova chráněnka. Vztahy mezi Kohlem a Merkelovou však ochladly poté, co vyzvala Křesťanskodemokratickou unii (CDU), aby se rozešla se svým bývalým lídrem kvůli aféře s tajným financováním strany.

Od té doby Kohl několikrát vyjádřil pochybnosti ohledně některých postupů Merkelové, včetně jejího zvládání dluhové krize v eurozóně.