Kola globální ekonomiky se rozběhnou ještě rychleji, předpovídá měnový fond

Sídlo Mezinárodního měnového fondu ve Washingtonu

Sídlo Mezinárodního měnového fondu ve Washingtonu Zdroj: International Monetary Fund via Wikimedia

Šéfka Mezinárodního měnového fondu (MMF) Christine Lagardeová
Mezinárodní měnový fond
Šéfka Mezinárodního měnového fondu Christine Lagarde.
4
Fotogalerie

Tempo růstu globální ekonomiky v letošním roce zrychlí na 3,5 procenta, zatímco loni dosáhlo 3,1 procenta. V jarním výhledu světové ekonomiky to uvedl Mezinárodní měnový fond (MMF). Na příští rok předpovídá další zrychlení, a to na 3,6 procenta. Rychleji porostou jak vyspělé, tak rozvíjející se ekonomiky, zejména díky růstu zpracovatelského sektoru, obchodu a investic.

Výhled na letošní rok je příznivější než předchozí výhled z loňského října, kdy fond čekal zrychlení tempa růstu globální ekonomiky na 3,4 procenta. Pouze mírně proti loňsku zpomalí růst čínské ekonomiky, který ale bude rychlejší, než fond předpovídal loni na podzim. K růstu se vrátí Rusko, které si rovněž povede lépe, než fond předpovídal v předchozí prognóze.

V případě české ekonomiky čeká letos měnový fond zrychlení tempa růstu HDP na 2,8 procenta z loňských 2,4 procenta. Příští rok má ale česká ekonomika zpomalit na 2,2 procenta.

Ekonomická aktivita v druhé polovině loňského roku nabrala tempo, zvláště v rozvinutých zemích, upozornil fond. Růst je výraznější v USA, kde firmy více věří v budoucí poptávku. Japonské ekonomice pak pomáhá silný vývoz a některým zemím eurozóny, například Německu a Španělsku, se daří díky domácí poptávce. Růst rozvinutých ekonomik má letos i příští rok činit dvě procenta.

Silná zůstává Čína, Indie ale zpomaluje. Brazílie pak míří do hluboké recese. Všeobecně zůstává aktivita slabá v zemích zaměřených na vývoz komodit, zatímco geopolitické napětí brzdí některé země na Blízkém východě a v Turecku.