Kompromisní dohodu o daních a škrtech americký Senát schválil

USA - jednání o rozpočtu

USA - jednání o rozpočtu Zdroj: ctk

Americký Senát dnes schválil kompromisní dohodu mezi republikány a demokraty, která oddálí hrozící automatické rozpočtové škrty o dva měsíce. Dohodu ovšem musí odhlasovat i Sněmovna reprezentantů, možná ještě dnes, informovala agentura Reuters. Dvouměsíční odklad automatického krácení výdajů má poskytnout čas pro vytvoření detailního úsporného programu.

Senát dohodu schválil drtivou většinou 89 ku osmi hlasům krátce po novoroční půlnoci místního času (dnes ráno SEČ). Sněmovna reprezentantů by měla o dohodě hlasovat nejdřív dnes v 18:00 SEČ, kdy začíná schůze této parlamentní komory. Není ale vyloučeno, že se hlasování uskuteční až 2. nebo 3. ledna.

Prezident Barack Obama prohlásil, že schválení dohody v Senátu je „správnou věcí“ pro USA, přičemž „ani demokrati, ani republikáni nedostali vše, co chtěli“. Obama vyzval Sněmovnu reprezentantů, aby dohodu „bez odkladu“ rovněž schválila.

Dohoda, kterou v pondělí večer místního času (dnes nad ránem SEČ) podepsali vůdci stranických klubů napříč komorami, zajišťuje rovnováhu mezi výdajovými škrty a nárůstem příjmů, což byla cena za odklad uplatnění zmíněných výdajových úspor.

Obama po schválení v Senátu řekl, že dohoda je výsledkem vyrovnaného přístupu. „Musíme dál pracovat na snižování našich deficitů a já se o to přičiním. Ale dohoda z dnešního večera zajišťuje, že nadále budeme pokračovat ve snižování deficitu kombinací nových výdajových škrtů a nových příjmů od nejbohatších Američanů,“ prohlásil Obama.

Opatření prodlouží daňové škrty pro domácnosti s příjmy pod 450.000 dolarů ročně, tedy střední vrstvy, zavedené za vlády předchozího republikánského prezidenta George Bushe mladšího a dočasně odvrátí výdajové škrty na obranu a tajné služby.

Dále dohoda mimo jiné prodlužuje podporu v nezaměstnanosti pro lidi, kteří jsou dlouhodobě bez práce, a odvrací hrozící 27procentní snížení odměn lékařům a také prudký růst cen mléka.

Schválení kompromisní dohody není ve sněmovně ovládané republikány jisté. Mnoho republikánů si stěžovalo na to, že prezident Barack Obama neprojevil dostatek zájmu o škrty, jež by snížily rozpočtový deficit USA.