Konec radikála: Bez oka, bez rukou a odsouzen v USA na doživotí

Radikální duchovní abú Hamza Masrí

Radikální duchovní abú Hamza Masrí Zdroj: ctk

Radikální muslimský duchovní abú Hamza Masrí byl ve Spojených státech odsouzen za terorismus k doživotnímu vězení. Verdikt vynesl federální soud v New Yorku osm měsíců poté, co loni v květnu porota Masrího vinu uznala. Doživotí žádala obžaloba.

Jednooký a bezruký imám, který vystupoval pod svým rodným jménem Mustafá Kamál Mustafá, byl uznán vinným mimo jiné za poskytování rad i technického vybavení radikálním jemenským militantům, kteří v roce 1998 unesli skupinu západních turistů. Byl rovněž obviněn, že se mezi lety 1998 až 2000 pokoušel ve státě Oregon založit výcvikový tábor pro teroristy a zajišťoval finance a nové bojovníky pro teroristickou síť Al-Káidu a afghánský Taliban.

Abú Hamza Masrí všechna obvinění odmítá a jeho obhájci tvrdili, že veškerá nařčení vycházejí pouze z tvrdosti jeho vyjádření, která činil při pravidelných vystoupeních namířených proti Západu. Abú Hamza Masrí mimo jiné podpořil teroristické útoky na New York a Washington z 11. září 2001.

Původem egyptský muslimský kazatel abú Hamza Masrí byl po dlouhých letech soudních sporů v roce 2012 deportován do USA z Británie. Britské soudy jej už předtím odsoudily k sedmi letům vězení za podněcování rasové nenávisti.