Konvičkova islámská „invaze“ vyvolala v Praze paniku, někteří lidé utíkali

Imaginární invazi Islámského státu do České republiky sehráli v Praze přívrženci Martina Konvičky

Imaginární invazi Islámského státu do České republiky sehráli v Praze přívrženci Martina Konvičky Zdroj: ctk

Imaginární invazi Islámského státu do České republiky sehráli v Praze přívrženci Martina Konvičky
Imaginární invazi Islámského státu do České republiky sehráli v Praze přívrženci Martina Konvičky
Martin Konvička
3
Fotogalerie
Panikou dnes skončila na Staroměstské náměstí v Praze akce přívrženců bojovníka proti islámu Martina Konvičky, kteří sehráli imaginární invazi takzvaného Islámského státu do Česka. Konvička přijel na velbloudu následován terénním vozem s muži převlečenými za bojovníky zmíněné teroristické organizace. Vykřikovali hesla jako Alláhu akbar (Bůh je velký) a z maket zbraní stříleli do vzduchu. Po střelbě ale začali mnozí kolemjdoucí utíkat.

Magistrátní úředník proto ve spolupráci s policií akci ukončil. Policie nyní zjišťuje, zda při akci nebyl spáchán trestný čin šíření poplašné zprávy. Policie proto vyzvala osm lidí k podání vysvětlení na služebně. „Výzvě vyhověli neprodleně,“ doplnil mluvčí policie Tomáš Hulan. K podání vysvětlení byli vyzváni i svolavatelé, z nichž jedním je podle informací na webu pražského magistrátu Martin Vítek.

Lidem, kteří představení na náměstí přihlíželi, protiislámský aktivista Konvička říkal a snažil se i názorně předvádět, jak by vypadala země pod muslimskou vládou. Sekundovali mu muži s nalepenými plnovousy v dlouhých hábitech.

Konvička vykřikoval, že se zavřou vysoké školy, budou se pálit knihy, ženy budou bičovány a kamenovány. Že jde o divadlo, nemuselo být kolemjdoucím jasné a také jeho aktéry na to někteří z nich upozorňovali. Ve chvíli, kdy se chystali předvádět popravu zajatce, byla akce úředníkem magistrátu a policií ukončena.

Někteří z turistů byli vystoupením šokováni a byli velmi překvapeni, že se v Česku na veřejném prostranství může podobná věc odehrát. „Já jsem z Belgie a říkám vám, že je to velmi nebezpečné,“ řekl jeden z nich.

Policejní mluvčí uvedl, že podle svědeckých výpovědí lidé, kteří nevěděli o představení, vnímali střelbu jako reálné nebezpečí, reálný útok a snažili se náměstí opustit a schovat se, kde to bylo možné. Někteří prý vbíhali do okolních restaurací, a dokonce i jejich kuchyní.

Akci pořádala Iniciativa Martina Konvičky, která letos na jaře nahradila Blok proti islámu, jehož byl Konvička předsedou. Vybrala si pro ni záměrně 21. srpen, kdy si lidé v Česku připomínají invazi vojsk Varšavské smlouvy v roce 1968.

Konvička proti muslimům a islámskému náboženství ostře veřejně vystupuje několik let. Původně chtěl se svým hnutím kandidovat v podzimních krajských volbách. Nakonec se rozhodl sám kandidovat do Senátu. Kvůli jeho dřívějším výrokům na facebooku ho stíhá policie, podle žalobce těmito výroky podněcoval k nenávisti vůči islámskému náboženství.

Konvička chtěl šokovat
Cílem dnešní akce Iniciativy Martina Konvičky bylo podle jejího lídra šokovat. Scénář i rekvizity imaginární invaze takzvaného Islámského státu do Česka byly podle něj předem domluveny jak s magistrátem, tak s policií. Půlhodinová akce na Staroměstském náměstí vyvolala mezi několika přihlížejícími z řad turistů, kteří nerozuměli produkci a výkřikům v češtině, obavy, že nejde o smyšlené napadení. Podobu vystoupení odsoudilo na sociálních sítích mnoho lidí, negativně se k němu vyjádřili i někteří politici.

„Dnešní akce na Staroměstském náměstí je výrazem politického a občanského kreténismu,“ uvedl na twitteru ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD). Předseda TOP 09 a poslanec Miroslav Kalousek se ve vyjádření na tweetu podivoval nad tím, že „původci tohoto veřejného ohrožení pod vlajkou Islámského státu nebyli zadrženi“. Důsledky mohly být fatální, míní. Za nepřijatelný „happening extremistů“ označil akci předseda ODS Petr Fiala. „Je na primátorce hlavního města Adrianě Krnáčové a ministrovi vnitra Milanu Chovancovi, aby vysvětlili, jak se něco takového mohlo stát,“ dodal Fiala. „Vždy budu hájit svobodu vyjadřování, ale tohle už je hodně přes čáru. Takovéto uskupení nemá na politické scéně co dělat,“ uvedl exministr spravedlnosti, dnes europoslanec Jiří Pospíšil. Na sociální síti je také svědectví muže z blízkého hotelu, kam podle něj přiběhly asi tři desítky lidí s obavou, že na náměstí útočí islamisté.

„Nepodařilo se několik drobností. První byl krach ozvučení, což jde na vrub magistrátu. Proto jsme to museli ukřičet, a s tím možná souvisí to, že některé výtržnosti diváků jsme nebyli schopni moderátorsky zvládnout, protože mikrofon člověku dodá možnosti s diváky pracovat,“ uvedl Konvička. To, že vypukla panika, podle Konvičky oznámili policii dva jeho „bývalí kolegové z Úsvitu“, kteří požadovali, aby policie akci rozpustila. „Pokusy o rušení nebyly ze strany diváků, ale ze strany zhrzelé politické konkurence,“ prohlásil Konvička.

Lidem, kteří jim přihlíželi, protiislámský aktivista Konvička říkal a snažil se i názorně předvádět, jak by vypadala země pod muslimskou vládou. Sekundovali mu muži s nalepenými plnovousy v dlouhých hábitech. Akci zahájili vjezdem terénního vozu na náměstí a střelbou z maket zbraní. Konvička vykřikoval, že se zavřou vysoké školy, budou se pálit knihy, ženy budou bičovány a kamenovány. Ve chvíli, kdy se chystali předvádět popravu zajatce, policie akci ukončila.

Předčasné ukončení akce byla podle Konvičky druhou věcí, která se nepodařila. „Mělo to končit odhlavením konvičkovce a následným symbolickým odjezdem na Pražský hrad, kde jsme chtěli odhlavit ještě dalšího nepřítele radikálního islámu, prezidenta republiky. Tam už jsme samozřejmě nebyli,“ líčí Konvička své nápady.

„Domnívám se, že to proběhlo výborně. Cílem happeningu má být šokovat. Jak scénář, tak makety zbraní byly předem dohodnuty jak s magistrátem, tak s velitelem zásahu,“ řekl. Mluvčí pražského magistrátu Vít Hofman ČTK potvrdil, že akce na Staroměstském náměstí byla řádně ohlášena, zda magistrátní úředník byl seznámen s jejím scénářem, ale nevěděl.