Facebook zablokoval stránku Iniciativy Martina Konvičky

Martin Konvička

Martin Konvička Zdroj: CTK

Sociální síť facebook během neděle zablokovala stránku Konvičkovy iniciativy, kterou založil po rozpadu Bloku proti islámu. Informoval o tom její mluvčí Miroslav Adamec. Uvedl také, že si není vědom porušení pravidel užívání facebooku a označil situaci za ukázku nesvobody a cenzury.

Podobně se k celé situaci vyjádřil i sám Konvička, který zablokování stránky označil za „nesnesitelné utahování šroubů“. Podle předsedy také zatím nikdo neví, z jakého důvodu facebook k daným krokům přistoupil.

Osud stránky iniciativy je tak podobný, jako u dřívějšího projektu Martina Konvičky. Jeho dřívější stránku „Islám v České republice nechceme“, kterou na sociální síti sledovaly desetitisíce lidí, facebook již dvakrát zablokoval z důvodu šíření extremismu a xenofobie. I tehdy se však Konvička vůči těmto nařčením vymezil. Bránil se tím, že pouze bojuje za svobodu slova a odmítá islám.

Facebook zablokoval stránku Islám v ČR nechceme

Podle odborníka na sociální sítě Vladana Crhy může dojít k zablokování facebookového profilu ze dvou důvodů. Jedním je porušování vnitřních pravidel sociální sítě, tím druhým pak může být situace, kdy stránku nahlásí velké množství uživatelů. Postup obnovení stránky je pak individuální a záleží na dohodě uživatele s podporou facebooku.