Koronavirus si v USA vyžádal už více než sto tisíc obětí

Život v New Yorku během pandemie

Život v New Yorku během pandemie Zdroj: Reuters

Život v New Yorku během pandemie
Improvizovaný památník obětem koronaviru v New Yorku
Improvizovaný památník obětem koronaviru v New Yorku
Život v New Yorku během pandemie
Burza NYSE běží i v čase koronaviru
6
Fotogalerie

Za čytři měsíce od prvního případu ve Spojených státech zemřelo na nemoc COVID-19 více než sto tisíc lidí. Vyplývá to z aktuálních propočtů Univerzity Johnse Hopkinse i agentury Reuters. Nakažených evidují USA zhruba 1,7 milionu. Zpomalení nárůstu mrtvých přesto vedlo úřady v mnoha amerických státech k uvolnění restrikcí.

V tomto měsíci podle Reuters umíralo každý den v průměru 1400 Američanů nakažených COVID-19. Ještě v dubnu byly denní nárůsty mrtvých i dvoutisícové.

Během tří měsíců zemřelo v důsledku koronavirové infekce více Američanů než dohromady v důsledku válek v Koreji, ve Vietnamu a v Iráku dohromady. Infekční onemocnění zabilo také více Američanů než epidemie AIDS v letech 1981 až 1989.

Spojené státy mají zdaleka nejvíce případů koronavirové nákazy i jejích obětí na světě. Celosvětově si epidemie od propuknutí v Číně ke konci minulého roku vyžádala přes 353 tisíc životů, nakazilo se více než 5,6 milionu lidí. Nyní je za hlavní ohnisko pandemie pokládána Jižní Amerika. Brazílie dosud evidovala přes 390 tisíc případů infekce, což je druhý nejvyšší počet na světě.

Podle Reuters jsou Spojené státy na osmé příčce v počtu zemřelých s koronavirem na hlavu. USA mají tři úmrtí na deset tisíc obyvatel, zatímco v Belgii, která smutné statistice vévodí, zemřelo v průměru osm nakažených z každých deseti tisíc obyvatel. Následují Španělsko, Británie a Itálie.