Kdo už v Americe neotevře

Koronavirus v USA: Prezidenta Trumpa naštvala slova předního epidemiologa Fauciho

Koronavirus v USA: Prezidenta Trumpa naštvala slova předního epidemiologa Fauciho Zdroj: Reuters

Prezident USA Donald Trump.
2
Fotogalerie

Až sto tisíc malých amerických byznysů zřejmě po první vlně koronavirové pandemie znovu neotevře. To, co tvoří základ americké ekonomiky – miliony malých podniků, obchůdků, prodejen a provozoven – se dostalo do nečekané situace. A není jisté, zda se zvládnou vrátit do zajetých kolejí, i když se jim pomalu začínají vracet zákazníci. Další otázka je, kdy se vůbec budou moci vrátit do plného provozu.

V USA na toto téma vznikl už nejeden výzkum. Například studie University of Illinois, Harvardu a University of Chicago už ukázaly, že dvě procenta všech amerických byznysů jsou nenávratně pryč. Data americké Národní asociace restaurací navíc dodávají, že v jejich odvětví nadobro skončila tři procenta podnikatelů.

Americká vláda sice přišla okamžitě s nabídkou řešení ve formě nenávratných půjček ve výši 700 miliard dolarů, vzápětí se ale ukázalo, že podmínky dotací jsou pro některé podnikatele naprosto nesplnitelné.

Například restauratéři si opakovaně stěžují, že v době, kdy kvůli restrikcím stále nemohou své podniky naplno provozovat, nemohou ani dodržet podmínku využití financí poskytnutých státem během stanovených osmi týdnů. Při setkání s prezidentem Trumpem u kulatého stolu zástupci největších restauračních řetězců zkraje týdne požádali o prodloužení až na 24 týdnů.

Trump byl toho dne v dobrém rozpoložení. Optimisticky odkýval nejeden požadavek a několikrát zopakoval, že vše bude zase naprosto v pořádku a skvělé. Jak jinak. Majitelé restaurací si to tak úplně nemyslí. Tržby v tomto odvětví spadly v dubnu rekordně nízko, prodalo se nejméně za posledních 35 let.

Na námitku Melvina Rodrigua, zástupce jedné z nejstarších amerických luxusních restaurací Galatoire's se sídlem v New Orleans, že restauratéři by měli dostat výjimku, protože zkrátka nemohou termíny dodržet, když nemají a ještě nějakou dobu nebudou mít fyzicky přítomné zákazníky, prezident Trump odvětil: „Mé zprávy o tom, že již brzy bude na světě vakcína, neguje vše, co jste popsal. Už brzy bude vše při starém a budete mít byznys jako dřív.“

Tuším, co si o těchto slibech američtí podnikatelé a konkrétně pan Rodrigue z města, které z turismu primárně žije, a teď tedy nežije, při odchodu z Bílého domu myslel. 

Ztráty za poslední dva měsíce jsou podle odhadů ekonomů jen začátkem nelehké doby. Někteří navzdory Trumpovým utěšujícím slovům varují, že propad se teprve projeví a bude nejhorší od Velké hospodářské krize.

V amerických médiích se to jen hemží rozhovory s finančními odborníky a jejich odhady příliš pozitivní nejsou. Letos podle nich přibude tolik krachů, co dosud Státy nezažily.

Bankrot již vyhlásil oděvní řetězec J. Crew nebo síť tělocvičen se 700 pobočkami po celém světě Gold's Gym. Trable hlásí těžařské ropné společnosti anebo zavedená půjčovna automobilů Hertz. Kolik jich na seznam bankrotujících ještě přibude, nikdo neví. 

Jisté je, že pokud u velkých jmen pandemie celý proces urychlila, malí podnikatelé to odnesou kvůli nedostatku úspor a neschopnosti splácet měsíční náklady ze všech nejvíc.

Autorka je novinářka žijící v New Orleans v USA