Kosovo bojuje s krizí vypínáním elektřiny. Kalifornie zakáže auta se spalovacími motory

Radikálním způsobem bojuje s nedostatkem energií vláda v Kosovu. Každých šest hodin v zemi vypíná na 120 minut elektřinu. Výjimku má jen kritická infrastruktura.

Radikálním způsobem bojuje s nedostatkem energií vláda v Kosovu. Každých šest hodin v zemi vypíná na 120 minut elektřinu. Výjimku má jen kritická infrastruktura. Zdroj: e15.cz

Kalifornie zakáže od roku 2035 auta se spalovacími motory, dříve než centrální vláda USA.
Francouzské zemědělce trápí sucho. Žádají po vládě miliardové kompenzace.
Německá ekonomika se ve druhém čtvrtletí vrátila na úroveň před pandemií. Na snímku spolkový kancléř Olaf Scholz.
4
Fotogalerie

Dobré ráno! Je 238. den roku, svátek má Luděk, před 44 lety odstartovala do vesmíru kosmická loď Sojuz 31 s prvním východoněmeckým astronautem na palubě Sigmundem Jähnem.

Přečtěte si nejdůležitější zahraniční zprávy dne.

Francouzské zemědělce trápí sucho, po vládě chtějí miliardy

Francouzské zemědělské organizace ve čtvrtek uvedly ve společném prohlášení, že sektor bude potřebovat miliardy eur na pokrytí ztrát, způsobených letošním extrémně suchým počasím. Zemědělci prý nemají kvůli vysušeným loukám dost krmiva pro hospodářská zvířata a museli je začít krmit ze zimních zásob. Francouzský ministr zemědělství Marc Fesneau už v pondělí slíbil farmářům kompenzaci ve výši 1,5 miliardy eur. Ta je však podle organizací nedostatečná. 

Německá ekonomika ve druhém čtvrtletí vyrostla

Hrubý domácí produkt Německa vzrostl ve druhém kvartále proti předchozím třem měsícům o 0,1 procenta. Ve čtvrtek to v konečné zprávě oznámil spolkový statistický úřad. Nepotvrdila se tak předběžná zpráva z konce července, která uváděla, že se hospodářský růst největší evropské ekonomiky zastavil. Německý HDP se tak po očištění o cenové, sezónní a kalendářní vlivy dostal na úroveň před koronakrizí. 

Kalifornie se vzdá aut na benzín dříve než Washington

Nejlidnatější americký stát Kalifornie zakáže od roku 2035 prodej nových automobilů se spalovacími motory. Povolená budou pouze vozidla s takzvaným hybridním pohonem. Elektromobily, hybridy a auta na vodík mají už v roce 2026 tvořit 35 procent prodejů. Kalifornské úřady tak postupují v odklonu od fosilních paliv rychleji než federální vláda USA. 

Kosovo bez elektřiny

Velmi radikálním způsobem bojují se současnou energetickou krizí politici v Kosovu. V jedné z nejchudších evropských zemí se každých šest hodin na 120 minut vypíná elektřina, upozorňuje agentura Bloomberg. Výjimku má pouze kritická infrastruktura, tedy nemocnice a některá průmyslová odvětví. Kosovo zavedlo tyto povinné „blackouty“ již minulou zimu.  

Akcie v USA zdražily

Americké akciové trhy ve čtvrtek zpevnily. Dařilo se především technologickým firmám. Dow Jonesův index posílil o 0,98 procenta. Širší S&P 500 přidal 1,41 procenta a Nasdaq Composite stoupl o 1,67 procenta. Investoři vyhlížejí páteční projev šéfa americké centrální banky Jerome Powella. Ten by mohl dnes naznačit, jak rychle chce Fed pokračovat v utahování měnové politiky. 

Stane se dnes

  • V Londýně budou stávkovat zaměstnanci britské pošty, kteří kvůli současné vysoké inflaci požadují zvýšení mezd. 
  • Finští, švédští a turečtí diplomaté mají začít jednat v Helsinkách o požadavcích, jimiž Ankara podmiňuje ratifikaci vstupu těchto dvou skandinávských zemí do NATO. 
  • Bude otevřen polsko-slovenský propojovací plynovod za účasti premiérů obou států, Mateusze Morawieckého a Eduarda Hegera.