Krach jednání o klimatu je nepřípustný, je nutná vůle ke kompromisu, prohlásil šéf COP28

V Dubaji probíhá každoroční summit světových zemí o ochraně klimatu.

V Dubaji probíhá každoroční summit světových zemí o ochraně klimatu. Zdroj: Reuters

Krach jednání o změnách klimatu na konferenci COP28 je nepřípustný, všechny strany musejí ukázat vůli ke kompromisu. V neděli to řekl ministr průmyslu Spojených arabských emirátů Sultán Džábir, který schůzce o klimatu v Dubaji předsedá. Na jednání u jednoho stolu musejí účastníci najít shodu i na formulaci o budoucnosti fosilních paliv, řekl Džábir na krátké tiskové konferenci. Návrh závěrečné dohody by měl být zveřejněn v pondělí ráno, doplnila agentura AFP.

Koalice více než osmdesáti zemí včetně Spojených států, Evropské unie a malých ostrovních zemí na nedělních jednáních prosazovala dohodu, která by obsahovala formulaci o postupném ukončení těžby ropy, plynu a uhlí, ale narážela na tvrdý odpor vedený skupinou producentů ropy sdružených v Organizaci zemí vyvážejících ropu (OPEC) a jejími spojenci.

Saúdská Arábie, která je největším producentem v rámci OPEC a faktický lídr této organizace, spolu s Ruskem a dalšími zeměmi tvrdí, že konference o změnách klimatu COP28 by se měla zaměřit na snižování emisí a nikoli na zdroje, které je způsobují, uvedla agentura Reuters. V této otázce ani dnes lídři téměř 200 zemí v Dubaji nenašli, shodu, ačkoliv Džábir připustil, že bylo dosaženo pokroku.

„Neúspěch nepřipadá v úvahu. Jde nám o obecný zájem,“ řekl Džábir. „Všichni musejí projevit flexibilitu. Musíme najít konsensus a společnou řeč ohledně fosilních paliv, včetně uhlí,“ dodal Džábir, jemuž je vyčítáno, že vede konferenci o boji proti změnám klimatu a zároveň je šéfem státní ropné společnosti ADNOC.

V předběžném návrhu závěrečného textu letošní konference OSN o změnách klimatu je uvedeno, že příští ročník COP29 by mohl hostit Ázerbájdžán - tedy další velký producent fosilních paliv. Text ještě musejí přijmout členské státy před zakončením konference. V návrhu jsou uvedena také data konference COP30, která bude od 10. do 21. listopadu 2025 v Brazílii, píše Reuters.

Současný 28. klimatický summit OSN by měl skončit v úterý 12. prosince, je ale možné, že se jednání o několik dnů protáhnou.