Královna v trojrozměrném vánočním poselství poděkovala dobrovolníkům

Královna Alžběta II.

Královna Alžběta II. Zdroj: profimedia.cz

Britská královna Alžběta II. dnes ve svém tradičním vánočním poselství vyzdvihla "armádu dobrovolníků" na letošních oslavách 60. výročí svého nástupu na trůn a na olympijských a paralympijských hrách. Tradiční projev k Britům a občanům zemí britského Společenství byl letos poprvé natočen technologií 3D.

Královna prohlásila, že plavba tisícovky lodí po Temži, která byla za deštivého červnového dne vyvrcholením oslav diamantového výročí, ukázala, že „odhodlání slavit triumfovalo nad živly“.

„Na oslavách se podíleli různými způsoby lidé mnoha národů a všech věků,“ řekla královna. Ocenila především „sílu družnosti a přátelství lidí, kteří se při těchto příležitostech sešli“.

Vyzdvihla dobrovolníky, kteří se podíleli na zajištění oslav i na olympijských a paralympijských hrách v Londýně. „Opět se ukázalo, že úspěch těchto velkých slavností závisí v ohromné míře na oddanosti a úsilí armády dobrovolníků,“ zdůraznila.

„Sportovci ve svém úsilí o své vlastní cíle nám ostatním dali příležitost sdílet něco z toho vzrušení a dramatu,“ dodala královna, která také sehrála při zahájení olympiády svou úlohu - za doprovodu Daniela Craiga v roli Jamese Bonda zdánlivě seskočila padákem na olympijský stadion.

Královnino vánoční poselství bylo poprvé natočeno trojrozměrně. „Chtěli jsme v tomto roce diamantového jubilea udělat z technologického hlediska něco trochu jiného a mimořádného,“ uvedla mluvčí Buckinghamského paláce.

Britská televize také zveřejnila záběry, na nichž si Alžběta II. prohlíží záznam svého projevu s brýlemi pro 3D. Vystoupení samotné bylo proloženo záběry z významných událostí roku, především z oslav diamantového výročí a z olympiády.

Královna připomněla, že mnoho lidí během Vánoc slouží ostatním a není se svými blízkými - především vojáci a zdravotníci. „A pro ty, kdo přišli o své milované, může být tento den obzvlášť plný vzpomínek. Proto je důležité se v této době podívat i mimo rodinný kruh a myslet na ty, kdo jsou sami,“ řekla Alžběta II.

Poprvé o Vánocích k Britům v roce 1932 promluvil v rozhlase její dědeček Jiří V. Vánoční poselství je jedna z mála příležitostí, kdy královna promlouvá na veřejnosti bez předcházející konzultace s vládou.

Letošní vánoční projev byl předtočen v Buckinghamském paláci již dříve v prosinci. Šestaosmdesátiletá Alžběta II. totiž tradičně tráví Vánoce na jednom ze svých sídel v Sandringhamu v hrabství Norfolk. V neděli kvůli nachlazení nebyla na bohoslužbě v místním kostele, dnes však na tradiční vánoční mši přišla. Po ní jí místní děti daly květiny.

Královnu doprovázel manžel, princ Philip, stejně jako vnučky Beatrice a Eugenie. Chyběl naopak další vnuk, princ William, který je se svou těhotnou manželkou Kate na Vánoce u tchána a tchýně v Buckleberry v jižní Anglii. Williamův bratr Harry zase slouží v Afghánistánu.