Kreml apeluje na Západ: Nespojujte Navalného a Nord Stream 2

Ruský opoziční politik Alexej Navalnyj

Ruský opoziční politik Alexej Navalnyj Zdroj: ČTK

Ruský opoziční politik Alexej Navalnyj se zotavuje v berlínské klinice.
Ruský opoziční politik Alexej Navalnyj se zotavuje v berlínské klinice.
Podmořský plynovod Nord Stream 2, který má po dně Baltu přivádět ruský zemní plyn do Německa.
Podmořský plynovod Nord Stream 2, který má po dně Baltu přivádět ruský zemní plyn do Německa.
Podmořský plynovod Nord Stream 2.
6
Fotogalerie

Moskva vyzvala západní partnery, aby nedávali do souvislosti případ opozičního předáka Alexeje Navalného s dokončením plynovodu Nord Stream 2, který má po dně Baltu přivádět ruský zemní plyn do Německa. Uvedla to agentura TASS.

Německá kancléřka Angela Merkelová čelí výzvám, aby Německo odstoupilo od nového plynovodu v reakci na pokus otrávit kritika Kremlu Navalného nervově paralytickou látkou novičok, kterou odhalili v opozičníkově organismu západní experti.

Navalnyj, který 20. srpna upadl při letu ze sibiřského Tomsku do Moskvy do kómatu, se zotavuje na berlínské klinice Charité. Očekává se, že se problém dostane i na pořad nadcházejícího summitu Evropské unie.

„Pokud jde o plynovod, tak určitě je třeba přestat jej zmiňovat v souvislosti s politikou. Je to komerční projekt, který je v zájmu jak Ruska, tak zemí Evropské unie, především Německa,“ prohlásil mluvčí ruského prezidenta Vladimira Putina Dmitrij Peskov.

Reagoval tak podle ruských médií na prohlášení předsedkyně Evropské komise Ursuly von der Leyenové v Evropském parlamentu, že otrávení Navalného je typickým příkladem ruského počínání na mezinárodní scéně a že žádný plynovod tento ruský systémový přístup nezmění.

Peskov zdůraznil, že Moskva s takovým prohlášením rozhodně nesouhlasí a že to, co se stalo „berlínskému pacientovi“, si žádá objasnění. K vyšetřování je ale nutná spolupráce s Německem, o kterou Rusko usiluje, ale dosud se „nestřetlo s recipročním přístupem“. Vyjádření von der Leyenové odmítl Peskov jako projev podjatosti a naprosté neochoty, ať vědomé či nevědomé, pochopit realitu.