Kritik Putinova režimu dostal pět let

Alexej Navalnyj

Alexej Navalnyj Zdroj: ctk

K pěti letům vězení byl dnes odsouzen ruský opoziční předák Alexej Navalnyj. Soud ho uznal vinným z podvodů. Podle Navalného, jednoho z mála politických soupeřů Vladimira Putina, má celý proces jen zastrašit opozici.

Opozičník čelil obžalobě, že jako poradce gubernátora Kirovské oblasti v roce 2009 zorganizoval podvod, při němž byl prý lesnický podnik Kirovles okraden o deset tisíc metrů krychlových dřeva, a tím poškozen o 16 milionů rublů (přes 9,5 milionu Kč). Navalnyj a další odpůrci režimu označují proces za politický s cílem zastrašit opozici.

Navalnyj zatápěl putinovskému Rusku

Navalnyj si ještě jako bloger a advokát získal popularitu bojem s korupcí ve státních firmách, loni patřil k vůdcům masových protestů proti režimu, nyní se uchází o křeslo moskevského starosty. V ruské politice je vnímán jako jeden z mála možných soupeřů Vladimira Putina. Sám Navalnyj ve středu naznačil, že z moskevských voleb sám odstoupí, pokud bude soudem odsouzen.

Zájem novinářů o soud s Putinovým kritikem byl obrovský. Média stála ve frontě před budovou soudu téměž 24 hodin. Podle agentury Interfax byl sestaven pořadník na 60 míst pro reportéry a mnozí novináři „nespali a strávili noc u soudu, aby se dostali dovnitř“.

Navalnyj zatápí Putinovu režimu víc než celá opozice. Proto musí pykat