Kuba nebude mít prezidentku. Dcera Castra o funkci nestojí

Mariela Castro, která je v zemi nejhlasitější veřejnou postavou hájící zájmy gayů a lesb.

Mariela Castro, která je v zemi nejhlasitější veřejnou postavou hájící zájmy gayů a lesb. Zdroj: archiv Blesku

Mariela Castro.
Přes 1000 homosexuálů, bisexuálů či transsexuálů se v kubánské metropoli Havaně zúčastnilo manifestace za práva sexuálních menšin.
V kubánském hlavním městě Havana se konala manifestace za práva sexuálních menšin. Akci svolala dcera kubánského prezidenta Raúla Castra Mariela.
Zúčastnil se i pejsek ve slušivém oblečku.
Přes 1000 homosexuálů, bisexuálů či transsexuálů se v kubánské metropoli Havaně zúčastnilo manifestace za práva sexuálních menšin.
7
Fotogalerie

Dcera kubánského prezidenta Raúla Castra Mariela nestojí o převzetí úřadu hlavy státu po svém otci, až příští rok ve funkci skončí. Podle agentury Reuters dnes prohlásila, že nikdy o prezidentství nebude usilovat.

Raúl Castro, kterému je 85 let a v čele země stanul po svém starším, loni v listopadu zemřelém bratrovi Fidelu Castrovi, již sdělil, že v únoru příštího roku odstoupí, až mu uplyne druhý pětiletý mandát předsedy státní rady.

Fidel mladšího sourozence kvůli své nemoci pověřil dočasným vedením státu v červenci 2006. O rok později pak byl Raúl předsedou státní rady zvolen oficiálně.

Jeho nástupcem by měl být současný kubánský viceprezident, tedy náměstek předsedy státní rady, 57letý Miguel Díaz-Canel. Nicméně po ostrovním státě kolují spekulace, že by se mohli vyskytnout i jiní kandidáti.

Mariela Castrová, 54letá poslankyně, podle Reuters při tiskové konferenci na otázku týkající se tohoto tématu odpověděla vyhýbavě. "Kandidáty jsou muži a ženy kubánského lidu," řekla novinářům. "Neříkám 'my jsme', protože se nikdy nenechám nominovat pro takový velký úkol," dodala.