Kvůli neštěstí v přístavu Ťchien-ťin zadrželi Číňané 23 lidí

Výbuch v Tchien-ťinu

Výbuch v Tchien-ťinu Zdroj: ctk/ap

Čínská policie zadržela v souvislosti s nedávnými ničivými výbuchy ve městě Tchien-ťin celkem 23 osob. Při explozích v přístavních skladištích před dvěma týdny zahynulo 139 lidí, 34 dalších se stále pohřešuje.

K dříve zadrženým úředníkům ministerstva dopravy, městské samosprávy a správy přístavu dnes přibylo také 12 pracovníků logistické firmy, která ve skladech uchovávala chemikálie a jedovaté látky, a to včetně jejího ředitele, jeho náměstka a tří vysoce postavených manažerů. Úřady jim přičítají „zanedbání povinností“.

Vyšetřování tragédie v Tchien-ťinu podle čínské policie ukázalo, že majitelé přístavního skladiště využívali protekce k získání nezbytných povolení. Sklad byl také umístěn na nevhodném místě a obsahoval nebezpečné látky uchovávané v nepovolených objemech.

Výbuchy v Tchien-ťinu patří mezi nejtragičtější průmyslová neštěstí v posledních letech v Číně. V červnu 2013 si požár v drůbežárně v provincii Ťi-lin vyžádal 121 obětí. V srpnu 2014 zabil výbuch prachu v kovozpracující továrně ve východočínské provincii Ťiang-su 97 osob.