Kyjev hlásí desítky osvobozených obcí, akcie Twitteru posílily po Muskově obnovené nabídce

Ukrajinci od pseudoreferend osvobodili desítky obcí.

Ukrajinci od pseudoreferend osvobodili desítky obcí. Zdroj: Profimedia, E15

Válka na Ukrajině: Motivující mobilizační plakáty v Rusku (4.10.2022)
Válka na Ukrajině: Motivující mobilizační plakáty v Rusku (4.10.2022)
Odminovávání na Ukrajině
Odminovávání na Ukrajině
Elon Musk má znovu zájem o Twitter.
7
Fotogalerie

Dobré ráno! Je 278. den roku, svátek má Eliška, před devatenácti lety byl Achmad Kadyrov, otec Ramzana Kadyrova, zvolen prezidentem Čečenska.

Přečtěte si nejdůležitější zahraniční zprávy dne.

✅ Ukrajinské síly rychle postupují oběma směry

Ukrajinské síly podle prezidenta Volodymyra Zelenského na jihu i východě země rychle postupují. V pravidelném večerním projevu v úterý řekl, že po nedávných takzvaných hlasováních, konaných v okupovaných oblastech Ukrajiny, osvobodila ukrajinská armáda desítky obcí.

„V kontextu nynější obranné operace ukrajinská armáda poměrně rychle postupuje na jihu země,“ řekl Zelenskyj. „Jen tento týden, po ruských pseudoreferendech, byly osvobozeny desítky obcí. Jsou v Chersonské, Charkovské, Luhanské a Doněcké oblasti,“ dodal. Náměstek ministra vnitra Jevhen Jenin uvedl, že ukrajinská armáda v Chersonské oblasti na jihu země osvobodila padesátku obcí a že nyní vede souběžně dvě ofenzivy, na jihu a východě země.

Bílý dům oznámil, že USA poskytnou Ukrajině další balík vojenské pomoci v hodnotě 625 milionů dolarů, jehož součástí budou zbraně a vojenská technika, včetně salvových raketometů HIMARS. „Dodávky vojenské techniky na Ukrajinu znamenají nejen prodloužení krveprolití a další oběti, ale i zvyšují nebezpečí přímého vojenského střetu mezi Ruskem a západními zeměmi,“ varoval ruský velvyslanec ve Washingtonu Anatolij Antonov.

✅ Twitter potvrdil Muskův zájem o koupi firmy za původní cenu

Internetová společnost Twitter potvrdila, že obdržela nabídku od miliardáře Elona Muska, který chce provozovatele sociální sítě koupit za původně dohodnutou cenu 54,20 dolaru za akcii. Transakce celý podnik ohodnocuje na 44 miliard dolarů (zhruba 1,1 bilionu korun). Akcie Twitteru následně posílily o 22,3 procenta a obchodování v úterý uzavřely na 52,02 dolaru.

Za dva týdny měl původně kvůli této problematické transakci mezi společností Twitter a Muskem začít soud. „Obdrželi jsme dopis. Záměrem společnosti je tuto transakci uzavřít za stanovenou cenu“, uvedl mluvčí provozovatele sociální sítě.

✅ Soul a USA vypálily rakety v odvetě za severokorejský test

Jihokorejská a americká armáda vystřelily čtyři rakety v reakci na test balistické rakety Severní Koreje, uvedl ve středu Soul. Pchjongjang úterý poprvé po pěti letech odpálil nad Japonskem balistickou raketu středního doletu, což Tokio přimělo k vydání varování o evakuaci některých obyvatel.

Jižní Korea a Spojené státy v reakci na to provedly vlastní cvičení a odpálily rakety země-země do Japonského moře. Soul přiznal, že jedna z raket se krátce po odpálení zřítila. Nikomu neublížila a ministerstvo se lidem omluvilo za případné starosti.

✅ Ukrajina se snaží zajistit pokračování obilného exportu

Ukrajina vede tvrdá jednání, aby zajistila, že obilí bude nadále proudit z jejích černomořských přístavů i poté, co příští měsíc vyprší dohoda o tomto vývozu, řekl Bloombergu poradce ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoljak. „Doufáme v prodloužení mandátu k vyvážení obilí z ukrajinských přístavů,“ uvedl s tím, že hovory jsou složité.

Ukrajina podle údajů OSN vyvezla téměř šest milionů tun obilí a další zemědělské produkce z černomořských přístavů koridorem, který byl otevřen na začátku srpna. Podoljak na základě úspěchu protiofenzivy sil Kyjeva věří, že válka by mohla skončit v horizontu měsíců, nikoli let.

✅ Akcie v USA prudce zpevnily

Akcie ve Spojených státech v úterý druhý den za sebou prudce zpevnily. Menší než očekávané zvýšení úrokových sazeb australskou centrální bankou vzbudilo naději, že americká centrální banka (Fed) by mohla zmírnit své agresivní zvyšování sazeb. Dow Jonesův index stoupl o 2,80 procenta, širší index S&P 500 si připsal 3,06 procenta a Nasdaq Composite vzrostl o 3,34 procenta.

Výrazně posílily velké technologické firmy Amazon (o 4,5 procenta), Microsoft (o 3,4 procenta), Apple (o 2,6 procenta) a Alphabet (o 3,1 procenta), mateřská společnost Googlu.

Stane se dnes

  • Projevem premiérky Liz Trussové ve 12:30 skončí výroční konference britské vládní Konzervativní strany.
  • Uskuteční se jednání představitelů Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) a jejich spojenců, skupiny označované OPEC+.
  • Švédská akademie věd oznámí jméno letošního laureáta Nobelovy ceny za chemii.
  • Vesmírná loď Dragon společnosti SpaceX vynese na Mezinárodní vesmírnou stanici (ISS) čtyřčlennou posádku.