Z vysočanské Kolbenky budou byty. Přestavba za dvě miliardy začne do konce roku

Lofty Kolbenova

Lofty Kolbenova Zdroj: Masák & Partner

Lofty Kolbenova
Lofty Kolbenova
Lofty Kolbenova
Lofty Kolbenova
Lofty Kolbenova
13
Fotogalerie

Bývalá továrna ČKD ve Vysočanech se po letech bezprizornosti dočká přeměny na atypické bydlení. Chátrající průmyslová budova bude přestavěna na 215 loftů neboli dvoupodlažních bytů podle návrhu architektonického ateliéru Masák & Partner, který se na rekonstrukce historických objektů specializuje. Výstavbu projektu Lofty Kolbenova za zhruba dvě miliardy korun zahájí firmy Masák & Partner Group spolu s RSBC Development Financing do konce roku. Potrvá zhruba dva roky.

„Tento typ projektů nás velmi baví. Specifika původní továrny, jako jsou například vysoké světlé výšky či velké hloubky traktů, jsou pro nás jen výhodou. V tomto případě se nám navíc podařilo zachovat řadu původních artefaktů, které budou součástí interiérů a architektury,“ přibližuje hlavní architekt projektu Jakub Masák, podle něhož veškeré úpravy budou provedeny tak, aby modernizace nezničila původní řešení.

Budova patřila do podniku Českomoravská Kolben-Daněk, známého jako ČKD. V objektu na Kolbenově ulici, který stejně jako zbytek areálu loni oslavil výročí 125 let od svého vzniku, byly vyráběny především menší stroje, vysavače či zubařské vybavení. Z areálu, který v roce 1989 zaměstnával padesát tisíc lidí, se postupně stala skupinka bezprizorních chátrajících budov. Část z nich neunikla demolici, zbytek Kolbenky je pro svou historickou hodnotu památkově chráněn.

Budoucí majitelé získají bydlení s výraznou industriální stopou původních ocelových konstrukcí a velkých členitých oken. Historickou fasádu nejvíce promění řada balkonů. Tým kolem architekta Jakuba Masáka se na památkové objekty dlouhodobě zaměřuje. Stojí například za rekonstrukcí budovy Státní opery Praha nebo modernizací Divadla Na Vinohradech. Pod jeho taktovkou proběhla i řada oprav interiéru i exteriéru Pražského hradu.

Projekt se připojí k řadě dalších, které už na území Prahy 9 vznikají nebo se připravují. Devátá městská část projde v následujících letech stavebním rozvojem. Na nevyužitých brownfieldech v okolí O2 areny plánuje radnice vytvořit nové centrum Vysočan, jehož středem se má stát náměstí Emila Kolbena. Pro uskutečnění těchto plánů je klíčové získání pozemků od společnosti Howden ČKD Compressors v hodnotě stovek milionů. O ty ale bojují i velké realitní skupiny Penta a Kaprain.

Budoucí podoba stanice Praha-Bubny:

Video placeholde
Budoucí podoba stanice Praha-Bubny • Správa železnic

Další velké developerské projekty už se v Praze 9 stavějí. Na území o rozloze patnácti hektarů vznikne polyfunkční čtvrť AFI City, kterou vybuduje izraelský developer AFI Europe. Dva velké rezidenční projekty Suomi a Lappi postaví finský developer YIT. Čtvrť Emila Kolbena staví Skanska.

Pozadu nezůstává ani český Central Group, který v Tesle Hloubětín postaví celkem 1500 bytů, nebo český Finep, který pokračuje ve výstavbě tří projektů. Ten největší, Nová Harfa, nabídne dva tisíce bytů. Tisícovkou bytových jednotek přispěje ve Vysočanech i CPI Property Group svým projektem Kolbenova Park. V přípravě je také proměna Pragovky od ateliéru architekta Pavla Hniličky.