Kyjev: Máme důkaz, že raketový systém Buk byl v rukou vzbouřenců

Systém BUK

Systém BUK Zdroj: ctk

Ukrajinské ministerstvo vnitra má údajně obrazový záznam o převozu tahače s protivzdušným systémem Buk z Ukrajiny do Ruska, k němuž mělo dojít dnes ráno. Ministerstvo to oznámilo na svých facebookových stránkách. Podle ministra vnitra Arsena Avakova je z videozáznamu zřejmé, že jedna ze tří raket chybí. Podle Avakova jde právě o střelu, která ve čtvrtek zasáhla malajsijský boeing.

Tahač, na němž byl pásový transportér s raketovou baterií naložen, podle ministra zachytily kamery ministerstva vnitra dnes před pátou hodinou ranní. Vozidlo směřovalo přes východoukrajinské město Krasnodon na východ směrem k ruským hranicím. Vidozáznam podle Avakova analyzují experti ukrajinské armády a tajné policie SBU.

Podle spekulací ukrajinských médií, které dnes potvrdily i zprávy amerických tajných služeb, byl stroj letící z nizozemského Amsterodamu do Kuala Lumpuru pravděpodobně sestřelen raketou středního doletu země-vzduch. Z odpovědnosti za incident se vzájemně obviňují východoukrajinští separatisté podporovaní Moskvou a ukrajinská armáda.

Raketový systém BukRaketový systém Buk|Jurij Lapitskij, Wikimedia Commons (CC BY-SA 2.0)

Ukrajinská kontrarozvědka SBU dnes zveřejnila přepis odposlechu údajného rozhovoru povstalců, který má potvrzovat, že vzbouřenci z Ruska skutečně systém Buk dostali. Z rozhovoru, jehož původ nelze nezávisle ověřit, podle SBU vyplývá, že protivzdušný systém byl na Ukrajinu dopraven i s obsluhou.

Věděli, že baterie dorazila

První signály o tom, že „teroristé“ disponují těmito zbraněmi, získala prý SBU už minulé pondělí. Ve čtvrtek ráno SBU údajně zjistila, že baterie raket Buk i s osádkou dorazila k východoukrajinskému městu Suchodilsk, které leží asi deset kilometrů od ruských hranic. Odtud pak byl systém přepraven přes Doněck do města Pervomajsk. Spolu s raketami Buk bylo prý do Pervomajska převezeno i několik samohybných děl Gvozdika.

V přepisu telefonického rozhovoru, který údajně vedl důstojník ruské vojenské rozvědky GRU Sergej Petrovskij s jedním z bojovníků samozvané „Doněcké lidové republiky“, se vyskytuje pasáž, v níž oba muži přítomnost systému Buk ve výzbroji separatistů potvrzují. Popisují rovněž, jak byl systém dopraven k obci Pervomajsk.