Kyjev připravuje ofenzivu v Donbasu, varoval Lavrov

Továrna na tanky v Kyjevě

Továrna na tanky v Kyjevě Zdroj: CTK

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov dnes varoval před novou ofenzivou Ukrajiny, kterou prý Kyjev připravuje v oblasti Donbasu na východě země. Na tiskové konferenci v Moskvě Lavrov řekl, že napětí by mělo zmírnit připravované diplomatické jednání. Ukrajina naopak viní povstalce z provokací podporovaných Ruskem. Podle agentury Reuters v noci na dnešek zahynuli dva ukrajinští vojáci a několik civilistů.

„Znepokojuje nás vývoj událostí z posledních dnů, který velmi silně připomíná přípravu (Ukrajiny) k vojenským akcím,“ řekl Lavrov. Očekává, že napětí uvolní schůzka takzvané kontaktní skupiny plánovaná na tento týden. Skupina sdružuje zástupce Kyjeva, Moskvy a povstalců.

Ze zvýšené bojové aktivity podporované Ruskem dnes Ukrajina naopak obvinila donbaské povstalce. Podle velení ukrajinské protipovstalecké operace separatisté od konce minulého týdne přeskupují síly a pálí na armádní pozice ze zbraní, které měly být podle mírových dohod odsunuty.

Ruský ministr zahraničí Sergej LavrovRuský ministr zahraničí Sergej Lavrov|ctkRuský ministr zahraničí Sergej Lavrov

Přestřelky na Donbasu, které si během víkendu vyžádaly téměř deset mrtvých, pokračovaly i v noci na dnešek. A to zejména u přístavu Mariupol, který je v držení ukrajinských sil, a dále u obce Horlivka, kterou mají pod kontrolou povstalci. U Mariupolu zahynuli za posledních 24 hodin dva ukrajinští vojáci a sedm dalších bylo zraněno, uvedla ukrajinská armáda. Místní zdroje hovoří také o smrti dvou civilistů. V Horlivce podle povstaleckých informací přišli při údajném ukrajinském bombardování o život tři lidé a čtyři další utrpěli zranění.

Z médií nelze určit, kdo vyvolává napětí

Ze zpráv ukrajinských a ruských médií lze jen obtížně určit, která strana napětí na donbaské frontě vyvolává. V posledních dnech povstalecká agentura DAN vydala sérii alarmujících zpráv o shromažďování stovek ukrajinských tanků na dostřel od povstaleckých pozic. Kyjevská média zase informují o prakticky nepřetržitých provokacích separatistů po celé frontové linii. Nezávislí evropští pozorovatelé evidují napětí, k situaci se ale zatím detailně nevyjádřili.

Lavrov dnes na tiskové konferenci prohlásil, že Moskva vyhotovila osmistránkový dokument shrnující informace o tom, jak Ukrajina dodržuje mírové dohody podepsané v únoru v běloruském Minsku. Zprávu, patrně velmi kritickou, Rusko prý už předalo zástupcům Francie a Německa, kteří se snaží o zprostředkování míru.

Nejméně 6800 mrtvých

Podle informací OSN, které dnes vydala světová organizace ve svém newyorském sídle, od začátku konfliktu loni v dubnu do konce letošního července zahynulo v Doněcké a Luhanské oblasti 6832 lidí a přes 17 tisíc dalších bylo zraněno. Podle informací Světové zdravotnické organizace je ale počet mrtvých zřejmě podstatně vyšší.

Takzvaná vnitřní emigrace, tedy počet obyvatel bojových zón hledajících útočiště v ukrajinském vnitrozemí, překročila podle OSN hranici 1,4 milionu lidí. Další milion lidí odešel do některé ze sousedních zemí, především do Ruska a Běloruska.