Kyjev: Rusko dělá vše pro ztroskotání minských dohod

Výsledek bojů v Donbasu

Výsledek bojů v Donbasu Zdroj: CTK

Vysoce postavený ukrajinský představitel varoval Moskvu, že Ukrajina bude nucena vyhlásit válečný stav a mobilizovat veškerý potenciál, pokud Rusko poruší dohodnuté příměří a nasadí do bojů ve východoukrajinském Donbasu ruská vojska. Moskva stále popírá, že by do bojů v sousední zemi poslala své vojáky či celé jednotky, jak tvrdí Kyjev a Západ. Na Ukrajině prý bojují jen ruští dobrovolníci, a ne vojáci v činné službě.

„Chci říct, že pokud Rusko přistoupí na ztroskotání minských dohod - a pro to bohužel dnes dělá vše - nepochybně budeme reagovat přiměřeně k výzvám, které před zemí stanou. Dojde-li k aktivnímu nasazení ruských vojsk, nepochybně budeme nuceni vyhlásit válečný stav a uskutečnit nejmocnější mobilizaci veškerého potenciálu, který země má,“ prohlásil tajemník ukrajinské bezpečnostní rady Oleksandr Turčynov.

Situace v Donbasu podle něj zůstává velice napjatá, ruské a povstalecké jednotky se soustřeďují poblíž fronty a stoupá počet případů, kdy jsou ukrajinské pozice ostřelovány. To vše prý svědčí o přípravách k útoku.

„Právě proto stanovujeme úkol nejen odrazit útok, ale v takovém případě i přejít do protiútoku,“ prohlásil Turčynov. Na východě země byl podle ukrajinské armády během uplynulých 24 hodin zabit další voják vládních sil a šest dalších zraněno. Separatisté ostřelovali ukrajinské pozice v 95 případech.

Kyjev přičítá právě zásahu ruských sil skutečnost, že se mu před rokem nepodařilo povstání vojensky rozdrtit; operace vede pod hlavičkou protiteroristické operace, ačkoliv i nejvyšší představitelé tvrdí, že fakticky jde o válku s Ruskem, byť omezenou či hybridní. Podle odhadů si boje od loňského dubna vyžádaly více než 6800 mrtvých.