Kyjev umetá cestu do vlády slovenskému exministrovi, chystá zvláštní zákon

Ivan Mikloš

Ivan Mikloš Zdroj: CTK

Stávající předseda ukrajinského parlamentu Volodymyr Hrojsman, o kterém se hovoří jako o příštím premiérovi, předložil sněmovně návrh zákona, který umožní slovenskému politikovi Ivanu Miklošovi stát se v novém kabinetu ukrajinským ministrem financí i bez zřeknutí se slovenského občanství. Oznámil to na svém webu list Ukrajinska pravda. Předloha má dovolit cizinci rok vést ministerstvo financí, aniž by v této době měl ukrajinské občanství.

„Do 1. května 2017 může být do funkce ministra financí Ukrajiny jmenován cizinec, který býval členem vlád cizích států a který ovládá státní jazyk či mu rozumí v objemu dostatečném pro plnění služebních povinností. Zvláštní prověrka takového kandidáta se nevykonává,“ praví se v návrhu zákona. „Pokud dotyčný ministr během roku od svého jmenování získá ukrajinské občanství, bude moci pokračovat v práci v této funkci,“ dodal list.

Osmatřicetiletý Hrojsman chce do budoucí vlády povolat bývalého slovenského ministra Ivana Mikloše. Ten podle slovenského tisku předběžně souhlasil, že bude v nové ukrajinské vládě jako ministr financí působit. Podmínil to však tím, že si ponechá slovenské občanství.

Mikloš již na Ukrajině pracoval jako poradce ministryně financí Natalje Jareskové a ministra hospodářství Aivarase Abromavičiuse, jehož demise na protest proti pomalosti reforem odstartovala vládní krizi. Jaresková měla americké občanství a Abromavičius litevské, když jim prezident Petro Porošenko kvůli vstupu do vlády udělil ukrajinské občanství.