Kyrgyzstán nechce spoléhat na ruské vojáky, zbaví se jich do roku 2031

Ruský prezident Vladimír Putin

Ruský prezident Vladimír Putin Zdroj: CTK

Vladimir Putin
Vladimir Putin
Ruská armáda
Ruská armáda bude v budoucnu používat hlavně zbraně a bojovou techniku domácí výroby.
5
Fotogalerie

Kyrgyzstán omezil dobu fungování ruské vojenské základny ze 49 na 15 let. V hlavním městě Biškeku to podle místní agentury Kabar oznámil prezident země Almazbek Atambajev. Konstatoval, že v otázkách obrany se chce stát opírat o vlastní síly a nechce spoléhat na ruské vojáky. Šéf Kremlu Vladimir Putin prý tento názor chápe.

Ruská letecká základna Kant leží nedaleko Biškeku a dohodu o jejím využívání uzavřel Kyrgyzstán s Moskvou v roce 2009. V té době byl nevelký hornatý stát jedinou zemí na světě, která na svém území povolila vojenské základny Ruska i USA. Základnu Manas, kterou USA využívaly od roku 2001, musely ale předloni v létě američtí vojáci vyklidit, když Biškek smlouvu o pronájmu předčasně ukončil.

Bývalý kyrgyzský prezident Kurmanbek Bakijev uzavřel s Ruskem dohodu o základně Kant rok před svým nedobrovolným odchodem z funkce. V dohodě stálo, že ruské letectvo má právo využívat základnu do letošního roku, a pak bude smlouva o dalších 49 letech prodloužena. Podle Atambajeva nyní Kyrgyzstán lhůtu 49 let omezil na pouhých 15. Rusko by tak základnu mělo vyklidit kolem roku 2031.

"Stálo mě to spoustu nervů, protože mnohým ruským ministrům se to nelíbilo," konstatoval dnes kyrgyzský prezident. "Pochopení jsem ale našel u prezidenta Putina," dodal s tím, že středoasijská země zůstává strategickým spojencem Ruska. "Musíme se ale opírat o vlastní ozbrojené síly, ne o základny USA, Ruska nebo jiné země," konstatoval.

Na základně Kant nedaleko Biškeku působí podle dostupných informací kolem 400 ruských vojáků zajišťujících provoz ruských letadel. Rusko za pronájem nic neplatí. Americká základna Manas až do zrušení fungovala jako letecké přepravní středisko pro obsluhu letounů operujících v Afghánistánu.