Labe ohrožuje i východní Německo, Bratislava čeká rekordní povodeň

Drážďany se chystají na velkou vodu

Drážďany se chystají na velkou vodu Zdroj: profimedia.cz

Drážďany se na největší příliv vody teprve připravují
Drážďany se na největší příliv vody teprve připravují
Drážďany se na největší příliv vody teprve připravují
Zatopený Pasov
Zatopený Pasov
9
Fotogalerie
Zatímco v Pasově na Dunaji už voda pomalu opadává, Sasko a další části Německa na Labi se povodňovou vlnu teprve chystají. Německá kancléřka při návštěvě zaplavených oblastí uvedla, že vláda na pomoc uvolní 100 milionů eur. Velká voda ohrožuje také Bratislavu, hladina Dunaje by tam mohla překonat úroveň z roku 2002.

V Drážďanech úřady rozhodly u uzavření prvního mostu přes Labe, v ohrožení je i Magdeburg. „Obrázků zaplaveného starého města Drážďan jako v roce 2002 se podle všech předpovědí nedočkáme,“ uklidňoval mluvčí místního krizového štábu. Záplava už dorazila do Míšně, hladina Labe překonala protipovodňové zábrany a zaplavila město. První zaplavené domy hlásí i Pirna.

Na rekordní příliv vody se připravují také na dolním toku Labe v Sasku-Anhaltsku, povodňová vlna by měla dorazit ještě dnes. Německo ale neohrožuje jen Labe. V Halle s napětím sledují hladinu řeky Sály, jejíž hladina stoupla na 7,5 metru. Voda již zaplavila sklepy na panelákovém sídlišti na kraji města.

Naději Německu dává předpověď počasí. Déšť v Bavorsku ustává, ani na severovýchodě země už němečtí meteorologové neočekávají další významnější srážky. Od západu by se počasí mělo stabilizovat.

Na hlavní povodňovou vlnu se zatím teprve připravují v Rakousku a na Slovensku. Voda už zaplavila dálnici A8 mezi Mnichovem a Salcburkem, okolí Sazburku ohoržují rozsáhlé sesuvy půdy. Historické město ohrožuje řeka Salzach.

Hladina Dunaje v Bratislavě ráno vystoupala na třetí povodňový stupeň, očekává se, že průtok se přinejmenším vyrovná rekordu z roku 2002. Podle hydrologů bude řeka kulminovat v noci ze středy na čtvrtek.

Od pondělního večera je slovenská metropole připravena na stoletou vodu. „Domníváme se, že hladina v Bratislavě vystoupí nad deset metrů,“ uvedla Danica Lešková ze Slovenského hydrometeorologického ústavu. Nyní je přibližně o metr a půl níže. Bratislava by přesto měla odolat, protipovodňové bariéry by měla zvládnout tisíciletou vodu.

Pro Slovensko je klíčový vývoj počasí v Rakousku a Německu. Hladina na soutoku Dunaje a Innu v Pasově už začala klesat, včera večer dosáhla výšky 12,88 metru, což je nejvíce od počátku 16. století.