ONLINE: Povodně 2013, úterý 4. 6.

Řeka Labe v Přístavní ulici v Ústí nad Labem se v úterý rozlila do velkého jezera.

Řeka Labe v Přístavní ulici v Ústí nad Labem se v úterý rozlila do velkého jezera. Zdroj: ctk

Stav ohrožení na českých řekách pokračuje. Hladina v Mělníku na soutoku Labe s Vltavou kulminovala po osmé hodině večerní. V Ústí nad Labem by mělo Labe kulminovat ve středu odpoledne. Povodně si už zřejmě vyžádaly osm životů. Premiér Nečas uvedl, že stát dá na škody minimálně 5,3 miliardy korun.

Lidé v Ústeckém kraji se připravují na stoletou vodu. Hladina Labe dál roste, domov muselo opustit zhruba 6000 lidí a další desítky obyvatel si balí evakuační zavazadlo. Pod vodou už je Hřensko na Děčínsku či Křešice na Litoměřicku. Uzavřeno je několik silnic podél Labe. Zábrany se nyní staví v centru krajského města. V Mělníku dnes ráno kvůli vzestupu Labe vyhlásili evakuaci lokalit Staré Mlazice a Pšovka, kde je kolem 240 domů a 1500 lidí.

Povodí Vltavy postupně snižuje na pokyn ministra zemědělství Petra Bendla odtok z Vltavské kaskády o dalších 300 metrů krychlových za sekundu. Již po poledni byl odtok snížen o 100 metrů krychlových za sekundu. Snížení odtoku má podle Bendlova záměru před zaplavením ochránit Ústí nad Labem a další města na Labi.

Sledujte aktuální průtok řek a toků

Na horních tocích řek - v jižních Čechách nebo na Plzeňsku - už hladiny řek klesají. Velká voda v Jihočeském kraji ale stále hrozí Veselí nad Lužnicí. Hladina Nežárky na soutoku s Lužnicí ve městě na Táborsku by měla kulminovat ve středu odpoledne nebo večer.

Povodňová situace je v Praze stabilizovaná, průtok Vltavy se v průběhu dne ustálil na 3000 metrů kubických za sekundu. Opadla velká voda, která se prohnala řekou Rokytkou a Botičem. Novinářům to po jednání krizového štábu řekl pověřený primátor Tomáš Hudeček (TOP 09). Vše nasvědčuje tomu, že Praha má nejhorší za sebou, kulminace již městem prošla, uvedl ministr životního prostředí a předseda ústřední povodňové komise Tomáš Chalupa (ODS).

Schéma dopravních opatření vydané Dopravním podnikem hl. města PrahySchéma dopravních opatření vydané Dopravním podnikem hl. města Prahy|ctk

V hlavním městě ale pokračují omezení hromadné dopravy, částečně uzavřené je i metro. Pokud bude hladina Vltavy nadále klesat, mohl by pražský dopravní podnik otevřít ve středu ráno pět stanic, které byly uzavřeny jako poslední v pondělí večer. Na lince B jde o stanice Smíchovské nádraží, Kolbenova, Vysočanská a Českomoravská, na lince A Muzeum.

Tisíce domácností ve Středočeském, Ústeckém a Královéhradeckém kraji a v Praze dál zůstávají bez dodávek elektřiny a v evakuovaných oblastech jsou uzavřeny i hlavní uzávěry plynu.

Povodně ovlivňují i provoz na železnici a silnici, škody jsou v řádu stamilionů korun. Na železnici patří mezi nejpostiženější úseky trať mezi Jílovým u Prahy a Davlí, Plaňany a Bošicemi, Kralupy nad Vltavou a Libčicemi a v Kolíně. Na vozovkách druhých a třetích tříd voda podemlela řadu mostů.

Povodňové škody v Česku
povodeňpovodňové škody (mil. Kč)ztráty na životech
199762 60060
19981 80010
20003 8002
20011 0000
200275 10016
20066 2009
20098 50015
201015 0006
Celkem174 000118

Zdroj: Ministerstvo zemědělství

22:05V Ústí nad Labem skončila evakuace Své domovy opustilo na 3700 osob. Kulminace Labe se očekává ve středu odpoledne, kdy by měla hladina dosáhnout výše 11,1 metru. Aktuální průtok podle dat meteorlogů aktuálně byl 3 220 kubíků za vteřinu, hladina byla mírně nad deseti metry.

21:38Hořín a jeho části zatopila voda, která se přelila přes hráze

Všech 700 obyvatel Hořína u Mělníka muselo být evakuováno. Voda se naštěstí jen přelévá, hráze se nikde neprotrhly. Nejhorší situace byla v místních částech Zelčín a Vrbno, které se ocitly zcela pod vodou. „Tam je to na úrovni povodní v roce 2002,“ komentoval situaci starosta Jaroslav Vrba. V samotném Hoříně byla nejdříve zaplavena jedna ulice a křižovatka, během dne se ale voda rozlila i do zbylých míst. „Hořín je pod vodou a je odříznut od světa. Takže jedině lodí,“ řekl starosta.

21:24Tisíce domácností v Čechách zůstávají kvůli povodním bez dodávek elektřiny

Energetici odpojili desítky transformátorů ve Středočeském, Ústeckém, Královéhradeckém a Jihočeském kraji a v Praze. Energetická společnost ČEZ vyhlásila v okresech Mělník, Litoměřice, Ústí nad Labem a Děčín stav nouze, který znamená, že firma nemůže garantovat dodávky elektřiny. V evakuovaných oblastech jsou uzavřeny i hlavní uzávěry plynu.

21: 10Stanjura: Škody na komunikacích budou miliardové

Ministr dopravy Zbyněk Stanjura uvedl, že se budou škody na železnicích a silnicích pohybovat v jednotkách miliard. Jak Stanjura řekl v ČT, ministerstvo bude chtít prosadit variantu, aby z rezerv Státního fondu infrastruktury bylo možné opravit i místní komunikace.

20:45Do pražských parků se nesmí

Praha zakázala kvůli záplavám vstup do 29 parků a lesů na území hlavního města. Nejvíce nepřístupných parků je momentálně v Praze 1. Již od neděle platil kvůli velké vodě zákaz vstupu do parků na Petříně, v Zahradě Kinských, Letné, Stromovce a na Vítkově.

20:35V Litoměřicích se rozhodne brzy ráno

Labe by v Litoměřicích mělo kulminovat zřejmě ve středu brzy ráno ve výšce zhruba deseti metrů. Lidé postižení povodní se tu již mohou hlásit o dávky hmotné nouze. Diecézní charita začne shromažďovat materiální pomoc. „V Litoměřicích stále trvá předpoklad, že povodeň by měla dosáhnout o zhruba metr nižší hladiny než v roce 2002,“ uvedla mluvčí litoměřické radnice Eva Břeňová. Dodala, že tehdy řeka kulminovala na 11 metrech. Podle jejích slov bude Labe v Litoměřicích kulminovat pravděpodobně nad ránem, zhruba šest hodin poté, kdy dosáhne vrcholu na Mělníku.

20:20Labe se v Mělníku ustálilo

Labe v Mělníku kulminuje, přetečení hrází tak už nehrozí. Protipovodňová zábrana ale protéká. Kdyby se protrhla, povodňová vlna projde přístavem, obytných budov se však nedotkne. Uvedl to starosta měta Ctirad Mikeš (ČSSD). „Zatím je to malý potůček. Zajistili jsme to pytli. Předpokládáme, že jsme to nějak stabilizovali. Co bude dál, nejsme schopni odhadnout,“ popsal problémy s protékáním hráze starosta.

Velká voda na soutoku Vltavy a Labe v Mělníku 4. června. Kulminace nastala okolo 20:00 přetečení hrází už nehrozí. Protipovodňová zábrana ale protéká. Kdyby se protrhla, povodňová vlna projde přístavem, obytných budov se však nedotkne.Velká voda na soutoku Vltavy a Labe v Mělníku 4. června. Kulminace nastala okolo 20:00 přetečení hrází už nehrozí. Protipovodňová zábrana ale protéká. Kdyby se protrhla, povodňová vlna projde přístavem, obytných budov se však nedotkne.|ctkVelká voda na soutoku Vltavy a Labe v Mělníku. Kulminace nastala okolo 20:00 přetečení hrází už nehrozí. Protipovodňová zábrana ale protéká. Kdyby se protrhla, povodňová vlna projde přístavem, obytných budov se však nedotkne.

Bariérám, které chrání části Mělníka Pškovku a Mlazice před velkou vodou, hrozilo přetečení. „Už jsme v podstatě za kulminací, to znamená, že jsme to ustáli. Jsme zhruba deset centimetrů pod korunou hráze,“ konstatoval Mikeš. Hladina Labe v Mělníku je podle něj nyní stabilizovaná, to znamená, že se nezvedá, ale zatím ani neklesá.

20:08Kvůli dešti byla zastavena dodávka vody do tří obcí na Olomoucku

Společnost Moravská vodárenská kvůli vydatnému dešti přerušila dodávku vody do obcí Horní Loděnice, Jívová a Hraničné Petrovice v severní části Olomoucka, ve kterých žije zhruba 800 obyvatel. Pitnou vodu do těchto tří obcí přivezou cisterny.

20:05Labe v Ústí dosáhne hladiny stoleté vody

Návrat Labe do koryta v Ústí nad Labem po kulminaci potrvá přibližně pět dní. Řeka má ve městě kulminovat ve středu odpoledne na 11,3 až 11,5 metru. Bude dosaženo stoleté vody. Vyplývá to z jednání Krizového štábu Ústeckého kraje. V 19:20 byla hladina Labe v Ústí nad Labem na 996 centimetrech. Podle mluvčí kraje Magdaleny Hanáčkové bylo v Ústeckém kraji evakuováno zhruba 9000 lidí. Krizový štáb předpokládá, že snížení odtoku z vltavské kaskády umožní rychlejší odtok vody z území.

19:50Pražská ZOO ve středu otevře

Horní část pražské ZOO bude otevřená veřejnosti. Povodně zcela zničily dolní část zahrady, která přilého k Vltavě.

19:40Praha postupně zprovozní metro

Pět z uzavřených stanic metra má být otevřeno během středy. Podle informací dopravního podniku, pokud bude Vltava dál klesat, má být celé metro otevřené v pátek. V Praze je zatím uzavřeno i padesát ulic.

19:34Voda v Kralupech nad Vltavou začala klesat Během dnešního odpoledne ustoupila voda v Kralupech nad Vltavou o 5 až patnáct centimetrů. Večer znovu zasedl opět krizový štáb.

19:22Stát dá na škody 5,3 miliardy, z rozpočtu a dopravního fondu

Na odstranění škod po záplavách v obcích a městech by mělo jít 5,3 miliardy korun, oznámil to premiér Petr Nečas (ODS). Z toho čtyři miliardy korun jsou podle něj připraveny v letošním státním rozpočtu a 1,3 miliardy půjde z fondu dopravní infrastruktury na opravy silnic a železnic. Nečas to uvedl při prohlídce poničených středočeských Zálezlic. V Mělníku večer řekl, že tyto částky jsou minimem.

19:12Hráze okolo Mělníka hrozí přetečením

Hrázím, které chrání části Mělníka Pškovku a Mlazice před velkou vodou, hrozí v těchto hodinách přetečení.Uvedl to starosta Ctirad Mikeš. Hladina řeky bude podle něj na maximální úrovni okolo deváté večer, měla by vystoupat na 950 centimetrů. Mezní hodnota hráze je 955 centimetrů. Původně se kulminace v Mělníku předpokládala kolem 18:00. V místě platí extrémní stupeň povodňového ohrožení, v lokalitách Staré Mlazice a Pšovka, kde žije asi 1500 lidí, dnes ráno vyhlásili evakuaci.

18:45Odtok z Vltavské kaskády byl večer snížen o 400 m3/s

Povodí Vltavy dokončilo postupné snižování odtoku z Vltavské kaskády o 400 metrů krychlových za sekundu. Rozhodnutí ministra zemědělství Petra Bendla by mělo pomoci ochránit před zaplavením Ústí nad Labem a další města. Toto snížení by v Praze na Vltavě mělo ve středu ráno představovat průtok zhruba 2700 metrů krychlových za sekundu. Nyní proteče v Praze na Vltavě zhruba 2870 metrů krychlových za sekundu.

18:38Kriminalisté zaznamenali další rabování

Policie zaznamenala již čtyři případy rabování v souvislosti s povodněmi, dva ve Středočeském kraji, jeden v Ústí nad Labem a jeden v Praze. Zadržení podezřelí jsou podle policejního prezidenta Martina Červíčka zejména recidivisté. Za rabování hrozí až osm let vězení.

18:30Pražská čistírna odpadních vod zůstává mimo provoz

Pražská čistička je stále odstavená. Mluvčí Pražských vodovodů a kanalizací (PVK) Marcela Dvořáková uvedla, že by čistírna měla začít fungovat v řádu dnů. Bubenečská čistírna byla odstavena v pondělí, protože její čerpadla již nezvládala velký přítok vody. Situace, kdy veškeré odpadní a dešťové vody tečou rovnou do Vltavy, nemá podle Dvořákové vliv na kvalitu dodávané pitné vody.

18:05Petr Nečas hovořil se saským premiérem o čerpání peněz EU

Česká republika bude při čerpání prostředků na nápravu povodňových škod z evropského Fondu solidarity spolupracovat se Saskem a Bavorskem, dohodli se telefonicky premiér Petr Nečas (ODS) a předseda saské vlády Stanislaw Tillich (CDU).

Řeka Labe v úterý 4. června pod Benešovým mostem v Ústí nad Labem.Řeka Labe v úterý 4. června pod Benešovým mostem v Ústí nad Labem.|ctkŘeka Labe pod Benešovým mostem v Ústí nad Labem

17:45V Ústí přestal jezdit speciální vlak

Ústí uzavřelo hlavní nádraží. Lidé mohou místo speciálního vlaku využít pravidelné osobní vlaky. Vlak na Střekov jezdí podle potřeby, dříve zveřejněný jízdní řád neplatí. Informovala o tom mluvčí města Romana Macová. Uzavřeným hlavním nádražím budou vlaky jen projíždět, cestující budou nastupovat a vystupovat na nádraží Ústí nad Labem-západ.

17:15Předběžný odhad: povodně v Praze vyjdou na stovky milionů

Povodně v Praze budou podle odhadů stát stovky milionů korun. Jde o předběžný odhad nákladů i povodňových škod, řekl dnes po jednání krizového štábu zastupující primátor Tomáš Hudeček (TOP 09). „Pevně doufám, že konečný účet nepřesáhne miliardu korun,“ uvedl. Největší finanční ztráty podle něj způsobila velká voda v zoo, která je ze třetiny zaplavená. Praha požádala o pomoc ministerstvo financí.

17:05Turisté se do Prahy bojí přijet. Počet zrušených pobytů roste

Počet zahraničních turistů, kteří ruší své pobyty v ČR kvůli povodním, dál narůstá. Na vině jsou podle hoteliérů hlavně zahraniční média, která problémy způsobené povodní v Praze zveličují. Tuzemské cestovní kanceláře již také řeší první žádosti klientů postižených povodněmi o přeložení termínu dovolené.

16:35Diakonie ČCE soustředí pomoc na nejvíce postižených místech

Diakonie ČCE soustřeďuje humanitární pomoc nadále v oblastech
Královehradecka a jižních Čech, připravuje se na Litoměřicko. V rámci Integrovaného
záchranného systému monitoruje situaci, účastní se jednání krizových štábů, v terénu
zapůjčuje lidem vysoušeče a zajišťuje dobrovolnickou pomoc na odklízecí práce.
V současnosti se práce zaměřily do obce Rudník, kde jsou vyplavené domy v délce 6 km.

16:15Do povodňových sbírek chodí první peníze, zatím asi tři miliony

V humanitárních záplavových sbírkách se dosud shromáždily necelé tři miliony korun, další peníze v řádu milionů neziskové organizace vyčlenily ze svých zdrojů. Například Člověk v tísni eviduje zatím 1,3 milionu korun na zvláštním povodňovém kontě, Adře poslali lidé 870 tisíc korun.

Člověku v tísni Příspěvky posílat na povodňové konto 72027202/0300. Přispět lze také online. Poslat je možné i dárcovskou textovou zprávu ve tvaru „DMS SOSPOVODNE“ na číslo 87777.

Český Červený kříž Příspěvky na povodňové konto 222885/5500 s variabilním symbolem 111. Zaslat je možné dárcovskou sms s textem DMS CCK na číslo 87777.

Adventistická organizace ADRA Dárci mohou finančně přispívat na číslo účtu 34983498/0300, variabilní symbol 391.

Charita zřídila povodňové sbírkové konto 11998822/0800, variabilní symbol 906. Peníze lze zasílat i přes mobil zprávou „DMS CHARITAPOMOC“ na číslo 87 777.

Armáda spásy má sbírkové konto je 475 335 453/0300, variabilní symbol 222. Na číslo 87777 je pak možné poslat textovou zprávu DMS ARMADASPASY.

Konto bariéry zřídilo konto 17 111 444/5500, variabilní symbol 0613 nebo dárcovskou zprávou ve tvaru DMS KONTOBARIERY na číslo 87777.

Národní rada osob se zdravotním postižením zřídila povodňový účet 248896031/0300 s variabilním symbolem 2013.

V Hoříně u Mělníka voda překonala protipovodňovou hráz a zaplavila obec i její místní části. Všech 700 obyvatel muselo být evakuováno. Voda se podle ní naštěstí jen přelévá, hráze se nikde neprotrhly.V Hoříně u Mělníka voda překonala protipovodňovou hráz a zaplavila obec i její místní části. Všech 700 obyvatel muselo být evakuováno. Voda se podle ní naštěstí jen přelévá, hráze se nikde neprotrhly.Muž v Hoříně u Mělníka sleduje vodu, které 4. června překonala protipovodňovou hráz a zaplavila obec i její místní části. Všech 700 obyvatel muselo být evakuováno. Voda se podle ní naštěstí jen přelévá, hráze se nikde neprotrhly.

16:13Kriminalisté zaznamenali již čtyři případy rabování

Policie zaznamenala již čtyři případy rabování v souvislosti s povodněmi, dva ve Středočeském kraji, jeden v Ústí nad Labem a jeden v Praze. Zadržení podezřelí jsou podle policejního prezidenta Martina Červíčka zejména recidivisté. Za rabování hrozí až osm let vězení.

15:47Policie uzavře pro tranzit most v Roudnici nad Labem

Policie v 18:00 uzavře pro tranzitní dopravu silniční most v Roudnici nad Labem, rozvodněný tok tak bude možné na území Ústeckého kraje přejet jen po mostě Generála Chábery v Litoměřicích. Uzavřené jsou oba mosty v Ústí nad Labem, most ve Štětí i druhý most v Litoměřicích. Večer už nejspíš nebude možné Labe přejet ani v Děčíně, kde je zatím most otevřený. Auta bude policie odklánět i přes Německo, po dálnici D8 půjde jet bez dálniční známky.

15:29Hořín a jeho části zatopila voda, která se přelila přes hráze

Hořín u Mělníka a jeho místní části zaplavila velká voda, která se přelila přes protipovodňové hráze. Všech 700 obyvatel muselo být evakuováno. Voda se jen přelévá, hráze se nikde neprotrhly.

Nejhorší situace je v místních částech Zelčín a Vrbno, které jsou zcela pod vodou. „Tam je to na úrovni povodní v roce 2002,“ komentoval situaci starosta Jaroslav Vrba. V Hoříně byla zaplavena jedna ulice a křižovatka, v Brozánkách stará část, která je nejblíže k vodě

Přetékající hráz v Hoříně na Mělnicku

14:59 Nečas: Nebezpečí kontaminace vody v Kralupech nehrozí

V tuto chvíli nejsou informace, že by mohla kvůli povodním hrozit kontaminace vod z velkých průmyslových podniků v Kralupech nad Labem. Novinářům to po jednání na místním krizovém štábu řekl premiér Petr Nečas (ODS). Klíčové podle něj nyní je, aby po kulminaci Vltavy začala klesat hladina řeky a bylo možné začít odčerpávat vodu ze zatopených prostor a sklepů.

14:55Na trhu se může objevit až deset tisíc zaplavených ojetin

Na trhu s ojetinami by se po povodních v Česku a Německu mohlo objevit kolem deseti tisíc zaplavených vozidel. Autobazary chystají přísnější kontroly při výkupu. Vyplývá to z informací společnosti Cebia a obchodníků s ojetinami.

U aut, která se při povodních ocitla pod vodou, je podle odborníků vysoká pravděpodobnost závady či selhání některého ze systémů včetně ABS nebo airbagů. Pokud je vozidlo profesionálně připravené na prodej například včetně výměny sedaček, je obtížné zaplavení odhalit. Typickým příznakem je jemné bahno ve skrytých částech interiéru, pod čalouněním, koberečky, v konektorech a podobně, vlhký interiér nebo charakteristický zápach.

Přívalová povodeň nadělala v krkonošském městečku Svoboda nad Úpou škody za desítky milionů korunPřívalová povodeň nadělala v krkonošském městečku Svoboda nad Úpou škody za desítky milionů korun|ctk

14:33ČEZ kvůli povodním vyhlásil ve čtyřech okresech stav nouze

Energetická společnost ČEZ vyhlásila kvůli povodním v okresech Mělník, Litoměřice, Ústí nad Labem a Děčín stav nouze. ČEZ Distribuce nemůže na tomto území garantovat plynulé dodávky elektřiny, sdělil mluvčí ČEZ Ladislav Kříž. ČEZ se podle něj bude snažit omezovat dodávky elektřiny jen v nezbytně nutném rozsahu, aby zabránil ohrožení zdraví a majetku.

14:27Praha poskytne lidem postiženým povodněmi náhradní byty

Praha má pro lidi postižené povodněmi připravenu asi stovku bytů. Poskytovat je bude těm, kterým voda zcela zničila domovy. Náhradní byty budou moci používat maximálně po dobu jednoho roku. Rozhodla o tom dnes rada města.

14:25Pojišťovny zvýšily odhad povodňových škod na miliardy korun

Pojišťovny zvýšily odhad povodňových škod, jsou jich desítky tisíc v hodnotě miliard korun. Nejvíce škod mají hlášeno ze středních Čech. Jde zatím zejména o zatopené sklepy, zahradní domky a garáže, ale evidují již i totálně vyplavené domy, zatopené automobily či škody zemědělců. Vyplývá to z ankety mezi největšími tuzemskými pojišťovnami. Jejich mobilní technici již vyjeli do terénu obhlédnout situaci, ale mnoho míst ještě kvůli dopravní nedostupnosti nemohli navštívit.

Premiér Petr Nečas s ministrem zemědělství Petrem Bendlem v Zálezlicích na Mělnicku.Premiér Petr Nečas s ministrem zemědělství Petrem Bendlem v Zálezlicích na Mělnicku.|ctkPremiér Petr Nečas s ministrem zemědělství Petrem Bendlem v Zálezlicích na Mělnicku

14:16Zavře trať Mělník - Štětí, jiné se naopak rozjedou

Během dopoledne se na železnici podařilo zprovoznit tři uzavřené tratě. Provoz byl obnoven v podmáčeném úseku mezi Dasnicemi a Citicemi na Sokolovsku a mezi Novým Bydžovem a Smidary a po dvanácté hodině se po jedné koleji jezdí mezi Protivínem a Ražicemi. Do večera by mohla být zprovozněná trať mezi Křincem a Městcem Králové a Křincem a Kopidlnem na Nymbursku, kde jsou zaplavené mosty.

Zastavený by od 14:30 naopak měl být provoz na trati mezi Mělníkem a Štětím. Náhradní doprava bude podle Českých drah zavedena.

Celkem je tak podle Kateřiny Šubové z Českých drah po 13:00 mimo provoz sedm tratí, úsek mezi Mělníkem a Štětím bude osmý. Omezení se podle ní týkají většinou regionálních tratí, hlavně úseků blízko Labe a Vltavy. Mezi zcela uzavřenými je úsek Praha - Jílové u Prahy. Ve středních Čechách nejezdí vlaky ještě v úsecích Kouřim - Pečky na Kolínsku a zatím jsou stále mimo provoz úseky Křinec - Městec Králové a Rožďalovice - Veleliby. Na severu a západě Čech jsou neprůjezdné úseky Křižany - Rynoltice na Liberecku.

13:50Labe má v Ústí kulminovat ve středu s hladinou ve výšce 11,5 metru

Labe by mělo v Ústí nad Labem kulminovat ve výšce 11,5 metru, to je zhruba o 40 centimetrů méně než v roce 2002. Kulminace má přijít ve středu večer. Vyplývá to z jednání ústeckého krizového štábu.

„Z Povodí Labe přišla zpřesněná předpověď vzestupu hladiny Labe. Řeka by měla ve středu ráno překročit 10,8 metru, kulminovat by měla ve středu večer na 11,5 metru. Dnes před polednem měla 940 centimerů. Je tedy pravděpodobné, že řeka stoupne o více než dva metry,“ uvedla. Pondělní předpověď přitom kulminaci odhadovala ve výšce 11,3 metru.

V noci byly uzavřeny oba mosty, železniční kyvadlová doprava je jediným spojením obou břehů. „Krizový štáb prosí občany, aby toto bezplatné vlakové spojení využívali pouze tehdy, pokud to skutečně potřebují, a respektovali přednostní právo záchranné služby, která vlak využívá k transportu nemocných a zraněných,“ vyzvala mluvčí. Kvůli zatopené silnici přestal fungovat autobus, který svážel cestující od vlaku do čtvrti Vaňov.

Pohled na rozvodněné Labe 4. června ráno z obchodního centra Forum nedaleko centra Ústí nad LabemPohled na rozvodněné Labe 4. června ráno z obchodního centra Forum nedaleko centra Ústí nad Labem|ctkPohled na rozvodněné Labe 4. června ráno z obchodního centra Forum nedaleko centra Ústí nad Labem

13:45V Ústí bude pro cestující uzavřeno hlavní nádraží

Ústí nad Labem voda dnes dosáhla odbavovacích prostor na hlavním nádraží. Cestující proto budou nastupovat a vystupovat ze západního nádraží. Vlaky budou stanicí jen projíždět.

12:39Snížení odtoku vody z vltavské kaskády by mohlo pomoci Mělníku

Snížení odtoku vody z Vltavské kaskády by mohlo pomoci Mělníku, v Ústí nad Labem se ale nejspíš příliš neprojeví. Odtok z kaskády má být na žádost ministra zemědělství snížen o 100 krychlových metrů za sekundu. „Výsledek bude, že protipovodňová opatření Mělník, kde by došlo k havarijnímu znečištění Labe, udržíme na současném průtoku stoleté vody,“ řekl Zídek.

Ministr zemědělství Petr Bendl zvažuje ale, že by nařídil snížit odtok z Vltavské kaskády o dalších 300 metrů krychlových za sekundu. Účelem snížení odtoku z vltavské kaskády však má být právě ochrana Ústí nad Labem před tím, aby tu voda nepřekonala protipovodňové stěny a nezalila město. „Společně s Povodím Vltavy hledáme způsob, jak odtok snižovat dál, aby se Ústečtí nemuseli obávat, že voda z Labe přeteče přes protipovodňové stěny,“ uvedl Bendl.

Zaplavené Křešice na LitoměřickuZaplavené Křešice na Litoměřicku|ctkZaplavené Křešice na Litoměřicku

12:35V Povodí Ohře hrozí kritická situace na soutoku Ohře a Labe

V Povodí Ohře platí na několika místech třetí povodňový stupeň. Nejkritičtější situace je mezi Nechranickou přehradou a soutokem Ohře a Labe. Domovy ale opouští jen jednotlivci v obcích pod přehradou. V Lounech evakuace lidí nehrozí.

V Lounech voda zaplavila výstaviště a dosahuje k zahrádkářské kolonii. „Hladina ještě mírně stoupá, a to i kvůli odpouštění z přehrady. V současné době je na úrovni 535 centimetrů a 300 metrů krychlových za sekundu, očekáváme ještě mírný vzestup,“ řekl ounský starosta Radovan Šabata.

12:25Záchranáři vyprošťují z Malého Labe ve Strážném mrtvého člověka

V řece Malé Labe ve Strážném na Trutnovsku dopoledne objevila kolemjdoucí tělo mrtvého člověka. Hasiči a policisté se mrtvého nyní snaží z vody vytáhnout. Mohlo by jít o další oběť záplav. V celé republice si povodně dosud vyžádaly zřejmě sedm lidských životů. Pohřešováni jsou také čtyři vodáci, kteří se převrhli na rozvodněných řekách.

12:20Premiér Nečas slíbil postiženým výpomoc až 51 tisíc korun

Na odstranění škod po záplavách v obcích a městech by mělo jít 5,3 miliardy korun, oznámil premiér Petr Nečas (ODS). Z toho čtyři miliardy korun jsou podle něj připraveny v letošním státním rozpočtu a 1,3 miliardy půjde z fondu dopravní infrastruktury na opravy silnic a železnic.

12:05Dopravní podnik chce zprovozňovat metro, část už ve středu

Pokud bude hladina Vltavy nadále klesat, mohl by pražský dopravní podnik otevřít ve středu ráno pět stanic metra, které byly uzavřeny jako poslední v pondělí večer. Řekl to ředitel podniku Milan Křístek. Na lince B jde o stanice Smíchovské nádraží, Kolbenova, Vysočanská a Českomoravská, na lince A Muzeum. Průtok ve Vltavě by ale musel klesnout pod 2500 metrů krychlových za sekundu, nyní činí kolem 3000 metrů. Do pátku by mohlo být průjezdné celé metro.

Až klesne průtok Vltavy pod 2000 metrů krychlových za sekundu, chce podnik zprůjezdnit celé metro. V osmi stanicích v centu by ale soupravy nezastavovaly, pouze projížděly. Normální provoz metra bude obnoven až poté, co klesne průtok vody pod 1500 metrů, dodal Křístek.

Vltavou zatopená část pražské Stromovky u Císařského MlýnaVltavou zatopená část pražské Stromovky u Císařského Mlýna|ctkVltavou zatopená část pražské Stromovky u Císařského Mlýna

12:01Situace v Křešicích na Litoměřicku je už nyní horší než při povodni v roce 2006

Situace v Křešicích na Litoměřicku je už nyní horší než při povodních v roce 2006. Hladina Labe má ještě dál stoupat, nejspíš se přiblíží stavu při povodni z roku 2002. Téměř celé Křešice jsou už podle něj zaplavené.

„Podle mých informací bychom se měli téměř přiblížit povodni z roku 2002. Pravděpodobně bude o půl metru až metr méně,“ řekl starosta obce Václav Kovařík. Dodal, že hladina Labe tu v roce 2002 vyšplhala do výše 10,35 metru. Nyní je asi na 760 centimetrech.

11: 58Do středečního rána naprší v Čechách do pěti mm, na Moravě až 35

Do středečního rána naprší v Čechách už jen do pěti milimetrů srážek, v Jeseníkách a Beskydech však až 35 milimetrů. Ve středu pak má na horách na východě spadnout dalších 20 milimetrů. Počítá s tím aktuální předpověď Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

11:51Bendl nařídil snížit odtok z Vltavské kaskády, chce ochránit Ústí

Odtok z Vltavské kaskády se sníží o 100 metrů krychlových za sekundu, nařízení ministra zemědělství Petra Bendla má před zaplavením ochránit Ústí nad Labem. Za současného odtoku, který v Praze na Vltavě představuje zhruba 3000 metrů krychlových za sekundu, podle ministerstva hrozí, že voda překoná ústecké protipovodňové zábrany a zatopí prakticky celé město, uvedlo ministerstvo zemědělství.

„Společně s Povodím Vltavy hledáme způsob, jak odtok snižovat dál, aby se Ústečtí nemuseli obávat, že voda z Labe přeteče přes protipovodňové stěny,“ dodal Bendl. Snížit odtok z kaskády umožňují mimo klesající hladiny přítoků Vltavy a skutečnost, že v jižních a středních Čechách přestalo pršet.

11:39Zatopená pražská zoo otevře ve středu, zatím jen horní část

Částečně zatopená pražská zoo se znovu otevře už ve středu, přístupná ale bude pouze horní část zahrady. Řekl to ředitel zoo Miroslav Bobek s tím, že chce jednat o rozšíření protipovodňové ochrany u zoo. Gorily, kterým voda zatopila pavilon a kterých se dočasně ujme zoo ve Dvoře Králové, se mají stěhovat příští týden.

Kvůli záplavám je stále pod vodou většina spodní části zahrady, například pavilon velkých kočkovitých šelem, bazény lachtanů nebo stanoviště plameňáků. Tato zvířata byla evakuována do horní části zoo, skupina goril je stále v protipovodňové věži. Kvůli povodni přišla zoo o dvě čejky a králíky, kteří zůstali zalezlí hluboko v norách. Jeden plameňák si zlomil nohu, jinak jsou všechna zvířata v pořádku.

Zaplavený areál zoologické zahrady v Praze-TrojiZaplavený areál zoologické zahrady v Praze-Troji|ctkZaplavený areál zoologické zahrady v Praze-Troji

11:20Elektrárna Mělník odstavila kvůli povodním některé bloky

Tepelná elektrárna Mělník v pondělí kvůli povodním odstavila z provozu bloky, které mimo jiné zásobují Mělník teplem. Částečná dodávka tepla je zajišťována náhradním způsobem. V případě dalšího stoupání Labe bude odstaven blok, který zásobuje teplem Prahu.

„Odstavili jsme bloky, které jsou při povodni ohroženy jako první. Nedošlo k žádným výrazným škodám. Nyní připravujeme další preventivní opatření pro případ, že by se nepodařilo zadržet průniku vody do elektrárny,“ řekl ředitel elektrárny Miroslav Krpec.

11:01V Ústeckém kraji muselo opustit domov zhruba 6000 lidí

V Ústeckém kraji muselo opustit domov zhruba 6000 lidí. Evakuace končí na Litoměřicku, z bytů a domů odchází ještě obyvatelé Ústí nad Labem a Děčína. Novinářům to po jednání krizového štábu řekl hejtman Ústeckého kraje Oldřich Bubeníček (KSČM).

Evakuace zatím je bez větších problémů. V noci museli záchranáři pomoci lidem, které objevili v ubytovně v Mlékojedech na Litoměřicku. „Vlastník nemovitosti tam 51 lidí ponechal osudu, v ubytovně bylo už půldruhého metru vody. Prošetřovat podnikatele bude policie,“ uvedl Bubeníček. Podle informací z místa někteří lidé nechtěli ubytovnu opustit.

Prioritou je podle hejtmana kromě evakuace lidí zachování v provozu posledních dvou mostů přes Labe v kraji. Uzavřeny jsou už oba silniční mosty přes řeku v Ústí nad Labem, spojnice břehů v Děčíně i starý most v Litoměřicích. „Pro osobní dopravu a záchranáře zůstává otevřen nový most v Litoměřicích a most v Roudnici nad Labem,“ upřesnil Bubeníček.

Rozvodněné Labe 4. června ráno v těsné blízkosti obchodního centra Forum nedaleko centra Ústí nad Labem.Rozvodněné Labe 4. června ráno v těsné blízkosti obchodního centra Forum nedaleko centra Ústí nad Labem.|ctkRozvodněné Labe 4. června ráno v těsné blízkosti obchodního centra Forum nedaleko centra Ústí nad Labem.

10:10Hudeček: Situace v Praze je stabilizovaná, opadla Rokytka i Botič

Povodňová situace v Praze je po ránu stabilizovaná, průtok Vltavy by se měl v průběhu dne ustálit na 3000 metrů kubických za sekundu. Opadla velká voda, která se prohnala řekou Rokytkou a Botičem. Novinářům to po jednání krizového štábu řekl pověřený primátor Tomáš Hudeček (TOP 09).

Problémy v dopravě jsou hlavně na Smíchově, kde se tvoří kolony aut a nemůže tudy projíždět MHD. Krizový štáb proto ráno rozhodl o částečném odstranění protipovodňových zábran pod Palackého mostem.

Přeplněné bylo ráno i metro:

9:58V pražských ulicích pomáhá tisícovka policistů, rabování nezaznamenali

Pražská policie kvůli záplavám posílila hlídky, v ulicích má asi 1000 lidí. Dohlížejí zejména na plynulost dopravy, ale pomáhají i s evakuací, se stavbou protipovodňových bariér nebo hlídáním evakuovaných domů. V Praze zatím nebyl zaznamenán žádný případ rabování, policie kvůli povodni neeviduje ani žádného pohřešovaného člověka.

Policejní hlídky v hlavním městě byly posíleny zejména kvůli očekávané kulminaci Vltavy. „V noci bylo nasazeno asi 600 lidí, momentálně se jejich počet vyšplhal na 1000. Jsou to členové v podstatě všech složek,“ řekla mluvčí. Dalších 100 policistů je podle ní v záloze, v případě potřeby budou okamžitě povoláni do služby.

9:35Hladiny řek v Plzeňském kraji od pondělního večera klesají

Hladiny řek v Plzeňském kraji od pondělního odpoledne a večera klesají. Platí to i pro největší Berounku. Radbuza a Úhlava v pondělí odpoledne kulminovaly. Meteorologové zatím v regionu nepředpovídají výraznější deště. Jediný krátkodobý a přechodný vzestup je na Radbuze v Lhotě před Plzní, kam dotéká pondělní vlna po nočních deštích.

9:01Hasiči před velkou vodou už evakuovali přes 8000 lidí

Hasiči do dnešních 06:00 evakuovali v Čechách před velkou vodou 8340 lidí, z toho 5329 v Ústeckém kraji. Přes tři stovky lidí v povodněmi postižených oblastech zachránili, sdělila dnes mluvčí hasičů Nicole Zaoralová.

8:50Mělník vyhlásil částečnou evakuaci

V Mělníku dnes ráno kvůli vzestupu Labe vyhlásili evakuaci lokalit Staré Mlazice a Pšovka, kde je kolem 240 domů a 1500 lidí. Jde o preventivní evakuaci. Tyto části chrání před stoletou vodou protipovodňové bariéry, které zatím mají rezervu. Na Labi u Mělníka od dnešní noci platí extrémní stupeň povodňového ohrožení.

Ohrožené části se nacházejí nedaleko mělnického přístavu na pravém břehu Labe. Voda se tam podle místopředsedy povodňové komise Miroslava Neumanna sice blíží k hranici devíti metrů, ale protipovodňové bariéry ještě mají rezervu. „Hráz je stavěná na 920 centimetrů. Životy jsou daleko důležitější než mokré baráky,“ uvedl Neumann.

Labem zatopený zámek LiběchovLabem zatopený zámek Liběchov|ctkLabem zatopený zámek Liběchov

8:48V Lužci přetekl plavební kanál

Vraňansko-hořínský plavební kanál v Lužci nad Vltavou přetekl a spojil se s Vltavou. V České televizi to řekl starosta Lužce Patrik Rollo (ODS).

08:40Kralupy n. Vltavou žádají o snížení průtoku Vltavské kaskády

Kralupy n. Vltavou žádají kraj o snížení průtoku Vltavské kaskády. Další zvyšování průtoku by ve městě ohrozilo životy a způsobilo další škody. Řekl to starosta města Petr Holeček. „Velmi nás rozladilo, že Vltavská kaskáda začala více a více vypouštět a my v Kralupech teď cítíme každý centimetr. Další zvyšování vodního toku Vltavy způsobí v Kralupech nejenom materiální škody, ale významně ohrozí lidské životy v zaplavených územích,“ řekl Holeček. Žádá, aby byl průtok snížen z 3250 metrů krychlových na 2800 metrů krychlových v Chuchli, což v Kralupech pořád znamená padesátiletou vodu.

Voda v Kralupech po půlnoci stoupla asi o 30 centimetrů a rozlila se po městě. Zasáhla i nádraží a hlavní pěší tepny. Všechny ulice v centru města jsou zalité vodou. Evakuována jsou ve městě dvě sídliště, nemocnice, domov pro seniory a několik ulic. Dopoledne by měla Vltava v Kralupech kulminovat.

8:31Kvůli záplavám je uzavřeno osm úseků železnice

Kvůli záplavám bylo před 08:00 zcela uzavřeno v Česku celkem osm úseků železnice. Ovšem také na dalších tratích může docházet ke zpožděním, snížení rychlosti či odklonům vlaků. Omezení se podle ní týkají většinou regionálních tratí, hlavně úseků blízko Labe a Vltavy.

Mezi zcela uzavřenými je úsek Praha - Jílové u Prahy. Ve středních Čechách nejezdí vlaky ještě v úsecích Kouřim - Pečky na Kolínsku a na Nymbursku na tratích Křinec - Městec Králové a Rožďalovice - Veleliby.

Na severu a západě Čech jsou neprůjezdné úseky Křižany - Rynoltice na Liberecku, Moldava na Teplicku - Most, kde spadly na trať stromy, Smidary - Nový Bydžov na Královéhradecku a Kunčice nad Labem - Pilníkov na Trutnovsku. V jižních Čechách nejezdí vlaky mezi Protivínem a Ražicemi na Písecku. Podle informací radnice Prahy 12 by navíc nyní měla být uzavřena také trať Praha - Dobříš - Čerčany. Důvodem je odčerpávání vody z Obchodního náměstí přes kolejovou trať.

8:15Kvůli záplavám bylo dnes ráno uzavřeno 138 silničních úseků

Kvůli záplavám bylo v Česku dnes ráno neprůjezdných 138 úseků silnic. Silnice jsou většinou zaplavené. Nejvíce uzavírek je ve středních Čechách, Praze a v Ústeckém kraji. U velké části plánují správci zprovoznění dnes nebo ve středu po odchodu povodňové vlny.

Uzavírky jsou převážně na silnicích druhých a třetích tříd a místních komunikacích v obcích. Uzavřený je mimo jiné 19 kilometrový úsek levobřežní silnice I. třídy číslo 30 mezi Lovosicemi a Ústím nad Labem a navazující silnice I. třídy číslo 62 z Ústí do Děčína. Kvůli zaplavené I/30 je uzavřený také exit 68 ve směru na Ústí nad Labem.

8:03Vltava v Praze kulminovala, přehrady neupouští a Berounka klesá

Vltava v Praze podle vodohospodářů již kulminovala, v 06:00 dosáhl průtok hodnoty 3210 metrů krychlových za sekundu. Ani podle meteorologů nebude v nejbližší době hladina výrazně růst. Nyní v hlavním městě protéká 3190 kubíků vody za sekundu. Situaci dříve komplikoval sílící průtok Berounky, ale i ta již podle Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) kulminovala a její hladina klesá. Navíc vodohospodáři neplánují upouštět vltavské přehrady.

Řeka měla kulminovat podle původní předpovědi hydrometeorologů v pondělí ráno, kvůli vydatným srážkám na jihu a západě Čech se ale kulminace o den oddálila. „V 06:00 byl průtok na úrovni 3210 kubíků za sekundu, před 07:00 klesl o 20 kubíků,“ popsal situaci pracovník hydrologického předpovědního stanoviště ústavu. Podle něj není vyloučeno, že průtok se opět o 20 kubíků zvedne, ale hladina Vltavy by již neměla výrazněji stoupat. Zábrany v Praze jsou postaveny až na průtok 4160 kubíků.

Pozitivní vliv na Vltavu má jistě zklidnění situace na středočeské Berounce. „Berounka kulminovala už v pondělí ve 22:00 na průtoku 1160 kubíků za sekundu,“ řekl pracovník ČHMÚ. Od té doby průtok klesal a před 07:00 činil 1000 kubíků za sekundu. Navíc Povodí Vltavy dnes dopoledne neplánuje upouštění vody z takzvané Vltavské kaskády, soustavy devíti přehrad. „Budeme se snažit udržet v Praze - Chuchli průtok 3190 kubíků za vteřinu,“ řekla pracovnice povodí.

Bagr odklízí naplaveniny na uzavřeném Karlově mostě v Praze při povodni 3. června, kdy Vltava v místě kulminovala.Bagr odklízí naplaveniny na uzavřeném Karlově mostě v Praze při povodni 3. června, kdy Vltava v místě kulminovala.Vltava by měla mít již kulminaci za sebou

7:16Pražské Klementinum nainstalovalo kvůli vodě hadice a čerpadlo

Národní knihovna v noci nainstalovala ze sklepů Klementina na nábřeží speciální hadice a čerpadlo. Již v pondělí odpoledne musela knihovna odčerpat vodu z jednoho ze sklepů v traktu Studentského nádvoří. Sdělila to mluvčí Národní knihovny Irena Maňáková. Objekt je ohrožen zejména spodní průsakovou vodou.

Čerpadlo je umístěno v nejhlubší jámě, která je v budově Klementina. Zároveň byly v ranních hodinách dokončeny protipovodňové zábrany v Platnéřské ulici, které zabrání odčerpávané vodě téct zpět do Klementina.

6:00V Zálezlicích se protrhla hráz, obec opustily asi dvě stovky lidí

V Zálezlicích na Mělnicku, které byly symbolem ničivých záplav v roce 2002, se protrhla rozestavěná hráz. Evakuováno muselo být 80 lidí, dalších asi 120 odešlo samo. Zůstává ještě kolem stovky obyvatel, řekla manželka starosty Zdeňka Čížková. Obec je podle ní odříznutá od okolního světa a voda stále stoupá.

Provizorně postavená hráz se začala protrhávat už během pondělí. Obec nechala osmimetrovou díru ve valu zavést zeminou a místo se snažila zabezpečit. Večer ale hráz velkému tlaku vody neodolala.

6:00Mělník kvůli vzestupu Labe chystá evakuaci asi 1500 lidí

Mělník chystá kvůli vzestupu Labe evakuaci lokalit Staré Mlazice a Pšovka, celkem jde zhruba o 1500 lidí. Přistoupit by k ní mohl ráno, řekl starosta Ctirad Mikeš. Na Labi u Mělníka byl v noci vyhlášen extrémní stupeň povodňového ohrožení.

6:00Praha je podle zastupitele Vávry připravena na stoletou vodu

Protipovodňové zábrany v Praze jsou připravené na stoletou vodu a neměly by být překonány. Po nočním zasedání pražského krizového štábu to dnes uvedl předseda zastupitelského klubu TOP 09 Jiří Vávra. Zábrany by podle něj měly udržet vodu o průtoku 4160 metrů krychlových za sekundu, hranice stoleté vody na Vltavě je přitom o 160 kubíků nižší.

0:02Humanitární organizace uvolnily první miliony, organizují sbírky

Humanitární organizace uvolnily první peníze na pomoc lidem, kteří trpí v důsledku záplav, uvolněno bylo zatím nejméně 3,6 milionu korun, vyplývá z dostupných informací. Charita ČR vyčlenila dosud 2,62 milionu, Člověk v tísni půl milionu korun a stejnou částku Diakonie Českobratrské církve evangelické. Tyto organizace vypsaly rovněž sbírky, stejně jako ADRA či Armáda spásy. Začaly též organizovat materiální pomoc lidem, které postihly záplavy, a pomáhají přímo v místech zkázy.

23:47Další evakuace v Ústí n.L. čeká 9 oblastí, termín určí v úterý

Další evakuace v Ústí nad Labem čeká část obyvatel Církvic, Brné, Střekova, Svádova, Vaňova, Krásného Března Března, Neštěmic, Mojžíře i centra. Termín krizový štáb stanoví v úterý, informovalo město na svém webu. Evakuováno je dosud asi 1700 lidí ze čtvrtí Střekov, Neštěmice a z centra. Další lidé se musejí připravit na opuštění domovů proto, že vodohospodáři změnili povodňovou předpověď. Podle nové má Labe kulminovat ve středu dopoledne na výšce hladiny 11,3 metru a průtoku 4150 metrů krychlových za sekundu, což je hodnota stoleté vody.

Proti předpokladům z dnešního dopoledne jde o nárůst průtoku o deset procent. Důvodem je zvýšení průtoku na vltavské kaskádě na 3200 metrů krychlových za sekundu. Při povodni v roce 2002 měla hladina řeky 11,96 metru. Dnes v 21:00 vodočet v Ústí ukazoval 7,89 metru. “ Připravujeme se na povodeň, která připomene ničivé události ze srpna 2002,“ uvedl primátor města Vít Mandík.

V Jaroměři na Náchodsku se zřejmě kvůli velké vodě zřítila část historického železného mostu (na snímku z 3. června) přes řeku Labe mezi školou Na Ostrově k hlavním náměstím. Dva obří jeřáby zřícenou lávku z koryta Labe při devadesátiminutové operaci vytáhly a položily ji do ulice směrem k náměstí.V Jaroměři na Náchodsku se zřejmě kvůli velké vodě zřítila část historického železného mostu (na snímku z 3. června) přes řeku Labe mezi školou Na Ostrově k hlavním náměstím. Dva obří jeřáby zřícenou lávku z koryta Labe při devadesátiminutové operaci vytáhly a položily ji do ulice směrem k náměstí.|ctkV Jaroměři na Náchodsku se zřejmě kvůli velké vodě zřítila část historického železného mostu (na snímku z 3. června) přes řeku Labe mezi školou Na Ostrově k hlavním náměstím. Dva obří jeřáby zřícenou lávku z koryta Labe při devadesátiminutové operaci vytáhly a položily ji do ulice směrem k náměstí.

21:59Do Prahy dorazila vlna z Vltavské kaskády. Průtok přes 3020 m3/s

Průtok Vltavy v Praze začal růst a před 21:00 dnes přesáhl 3020 metrů krychlových za sekundu. Do Prahy již částečně dorazila vlna ze zvýšeného odpouštění Vltavské kaskády.

Za zvýšením průtoku stojí velké množství vody z Berounky i přicházející vlna ze zvýšeného odtoku Vltavské kaskády. Z Berounky večer odtékalo přes 1140 krychlových metrů za sekundu, což je výrazně více, než vodohospodáři očekávali. K tomu se přidala zvýšeným množstvím vody Sázava, která je na zhruba 350 metrů krychlových za sekundu.

21:56V Kralupech pokračuje evakuace, na Nymbursku se protrhly hráze

Kralupech nad Vltavou na Mělnicku pokračuje evakuace sídlišť, kterou si vyžádala velká voda. Do bezpečí už bylo odvezeno 2500 lidí. Potíže s velkou vodou mají i lidé z několika obcí na Mrlině na Nymbursku, kde se protrhly hráze rybníků. Mluvčí Středočeského kraje Nicole Mertinová řekla, že se evakuace může týkat tisícovky lidí.

21:00Průtok Vltavy v Praze dosáhl 2965 m3/s. Odpovídá 20leté povodni

Průtok Vltavy v Praze před 20:00 dosáhl 2965 kubíků za sekundu. To je zhruba dvacetinásobek běžného stavu a odpovídá to dvacetileté povodni. Hladina v Malé Chuchli dosáhla 5,13 metru, běžný stav je pod jeden metr. Vyplývá to z údajů Povodí Vltavy. Vltava by podle posledních předpovědí měla kulminovat v úterý ráno na zhruba 3200 až 3300 kubících.

Zaplavená PrahaZaplavená Praha|ctk

20:49Povodí Labe: Labe v Ústí bude kulminovat ve středu na 11,3 metru

Vodohospodáři předpokládají, že hladina Labe bude v Ústí nad Labem kulminovat ve středu dopoledne. Hladina má stoupnout až na 11,3 metru, možný průtok bude 4150 metrů krychlových za vteřinu. To je hodnota stoleté vody. Vyplývá to ze zprávy zveřejněné Povodím Labe.

Proti předpokladům z dnešního dopoledne jde o nárůst průtoku o deset procent. Důvodem je zvýšení průtoku na vltavské kaskádě na 3200 metrů krychlových za vteřinu.

20:47Dopravní podnik v úterý uzavře stanici metra Muzeum na trase A

Pražský dopravní podnik od úterního rána uzavře na trase metra A také stanici Muzeum. Metro na této trase pojede mezi Depem Hostivař a Náměstím Míru. Pro trasu C bude stanice Muzeum nadále otevřená. Vyplývá to z informací Dopravního podniku hlavního města Prahy (DPP). Podnik kvůli povodňové situaci částečně uzavřel metro už v neděli a dnes od 20:00 výluku rozšířil o čtyři stanice linky B, a to Smíchovské nádraží, Českomoravskou, Vysočanskou a Kolbenovu. Uzavírky v metru mohou trvat až několik dnů.

Povodně online na E15.cz: