Lagardeová: Zotavování světové ekonomiky zůstává pomalé a křehké

Šéfka MMF Christine Lagardeová

Šéfka MMF Christine Lagardeová Zdroj: ctk/AP

Proces zotavování světové ekonomiky zůstává pomalý, křehký a nevyrovnaný. Řekla to šéfka Mezinárodního měnového fondu (MMF) Christine Lagardeová. Poukázala ale na dobrý výkon ekonomiky Spojených států, zlepšující se vyhlídky eurozóny a na odolnost čínské ekonomiky vůči propadu na tamních akciových trzích.

„Jsme se v situaci, kdy je růst (světové ekonomiky) poněkud slabý,“ řekla Lagardeová. „Máme tu oživení, ale je křehké a nevyrovnané a na obzoru jsou určitá rizika,“ dodala.

Šéfka MMF také opět vyzvala věřitele, aby snížili dluhovou zátěž Řecka. Řecko podle ní musí přijmout reformy, které zvýší výkonnost ekonomiky. Vyjádřila rovněž důvěru, že MMF bude schopen spolupracovat se současnou řeckou vládou, která je hlasitým kritikem politiky fondu.

Eurozóna míří za lepšími zítřky

V ekonomice eurozóny nastává podle Lagardeové obrat k lepšímu. MMF ale tento týden eurozónu vyzval k dalším strukturálním reformám a k opatřením na podporu hospodářského růstu. „Jsem si jistá, že v eurozóně nastanou změny, jejichž spouštěčem zřejmě budou současné pochybnosti ohledně soudržnosti měnové unie,“ řekla dnes Lagardeová.

Hospodářský růst v eurozóně by měl podle fondu v příštím roce zrychlit na 1,7 procenta z letošních 1,5 procenta. Střednědobé vyhlídky růstu však MMF podle pondělní zprávy považuje za neuspokojivé. Lagardeová rovněž mírnila obavy z negativních dopadů výprodeje čínských akcií na čínskou ekonomiku. Upozornila, že ceny čínských akcií jsou navzdory tomuto výprodeji stále o 80 procent vyšší než před rokem. „Čínská ekonomika je odolná a dostatečně silná na to, aby výkyvy na finančních trzích přestála,“ prohlásila šéfka MMF.