Lavrov: Kosovo neuznáváme, jeho samostatnost nelze s anexí Krymu srovnat

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov Zdroj: ctk

Moskva hodlá dál podporovat Srbsko v jeho odmítání nezávislosti Kosova, a to bez ohledu na situaci kolem Krymu, jejž Rusko loni anektovalo, vyplývá to z rozhovoru, který poskytl ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov při příležitosti návštěvy Bělehradu. Z odpovědnosti za válku na východě Ukrajiny Lavrov znovu obvinil Západ a "ultranacionalisty, kteří loni provedli v Kyjevě převrat".

Srbský list Politika v jedné otázce směřované Lavrovovi připomněl, že ruský prezident Vladimir Putin svého času postavil rovnítko mezi případy Kosova a Krymu, když mluvil o právu národů na sebeurčení, čímž podle deníku nepřímo označil za oprávněnou nezávislost Kosova. Lavrov ale v reakci popřel, že by to Putin řekl.

„Upozorňovali jsme, že zavedení modelu vyhlašování nezávislosti určitých území do mezinárodní praxe vytvoří precedent. Vícekrát jsme poukazovali na to, že západní aliance v čele s USA v poslední době široce používá dvojí metr, porušuje základní zásady mezinárodního práva a bezostyšně přímo zasahuje do vnitřních záležitostí svrchovaných států,“ zopakoval šéf ruské diplomacie již známé stanovisko Kremlu k tomuto tématu.

Lavrov řekl, že tuto západní politiku „na sobě pocítily národy Jugoslávie, Iráku, Libye a nyní také Ukrajiny“. V této souvislosti Lavrov obvinil Washington a Brusel, že podpořily „státní převrat“, díky němuž „se loni v únoru pomocí zbraní dostali v Kyjevě k moci ultranacionalisté, kteří svými akcemi přivedli zemi na pokraj rozkolu a začali krvavou občanskou válku“.

Stanovisko Ruska zůstává prý jasné a neměnné

Ve srovnání s tím se prý obyvatelstvo Krymu „zcela v souladu s mezinárodním právem… vyslovilo v referendu pro nezávislost na Ukrajině a pro připojení k Rusku“. „Očividně absurdní jsou snahy zpochybnit svobodné vyjádření vůle obyvatel Krymu těmi, kteří režírovali odtržení Kosova od Srbska - přitom bez jakéhokoli referenda,“ zdůraznil ruský ministr.

Stanovisko Ruska k otázce Kosova je podle něj „jasné a neměnné“. „Pro nás jsou samozřejmě přijatelná taková rozhodnutí, která budou uspokojovat Srbsko. Jsme připraveni srbským partnerům i nadále poskytovat nezbytnou podporu,“ řekl Lavrov.