Lavrov: Prioritou Moskvy je spolupráce s Čínou

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov Zdroj: ctk

Čínský ministr zahraničí Wang I v Moskvě ujistil svého ruského kolegu Sergeje Lavrova, že Čína je připravena posilovat finanční spolupráci s Ruskem. Zatímco však Moskva roky usilovala, aby se vzájemný obchod odehrával v rublech, který loni prudce ztratil na hodnotě, Wang nyní hovořil o rostoucí roli jüanu. Podle šéfa ruské diplomacie je rozšiřování spolupráce s Pekingem pro Moskvu prioritní.

„Pokud jde o zúčtování vzájemného obchodu v národních měnách, zdá se, že by šlo o efektivní způsob, jak ušetřit,“ prohlásil šéf čínské diplomacie. Podle agentury TASS zdůraznil, že čínský jüan zažívá prudký rozmach, když už ve více než 40 zemích sehrává roli jedné z měn, v níž jsou drženy valutové rezervy. A v jüanech začaly vypisovat své půjčky i země, jako je Velká Británie. „Vidíme obrovský potenciál v rozšíření takové spolupráce s Ruskem,“ řekl.

Spolupráce a partnerství Moskvy a Pekingu se podle Wanga stala důležitou oporou nejen rozkvětu obou zemí, ale i světové bezpečnosti. Lavrova označil čínský ministr za „dávného přítele“. Společně mají připravit schůzku hlav obou států, která se odehraje během moskevských oslav vítězství nad nacistickým Německem 9. května. Na oplátku se má Vladimir Putin v září v Pekingu zúčastnit čínských oslav konce druhé světové války.

Šéf ruské diplomacie označil rozšiřování spolupráce s Pekingem za prioritu Moskvy. Rusko a Čínu podle Lavrova spojuje přesvědčení o nutnosti „bezpodmínečného dodržování Charty OSN, norem mezinárodního práva, nepřípustnosti vměšování do vnitřních věcí (jiných) zemí a podvracení suverenity“, přičemž „všechny sporné situace se mají řešit výlučně mírovými prostředky“.

V předvečer návštěvy Moskvy čínský ministr agentuře Interfax řekl, že Čína byla a je odpůrcem sankcí v mezinárodních vztazích, protože „v praxi neřeší problém, ale naopak komplikují ho a zhoršují beztak napjatou situaci“.

Západ uvalil na Rusko sankce v reakci na anexi Krymu a podporu proruských separatistů na východě Ukrajiny.Pokud jde o Ukrajinu a anexi Krymu, ruští diplomaté podle agentury TASS oceňují, že čínští partneři „chápou celou složitost faktorů, včetně historických, které vedly k novým reáliím v