Lego se omluvilo za sexistické nálepky

Kontroverzní nálepka Lego

Kontroverzní nálepka Lego

Dánská společnost Lego hasila další skandál. Omlouvala za sexistické nálepky s postavou stavebního dělníka.

Josh Stearns, americký specialista na mediální politiku byl rozhořčen, když svému čtyřletému synovi vybíral stavebnici od společnosti Lego. Vadilo mu, že nálepka zobrazuje stavebního dělníka jak volá „Hey Babe“. Informoval o tom server Huffingtonpost.com

Stearns na svůj blog okamžitě napsal, že Lego u dětí legitimizuje představu, že stavební dělník místo práce lelkuje a čas si krátí lascivním pokřikováním na kolemjdoucí ženy. Problém podle něj je zejména v tom, že nálepka u dětí nežádoucí chování a obtěžování žen ze strany mužů ukazuje jako běžné a správné.

Pohoršený Sterns, pak s překvapením sledoval, jak velkou vyvolal jeho článek v internetové diskusi odezvu. Jeho protest se rozšířil do celého světa a nakonec vedl k tomu, že se společnost Lego omluvila. „Rozhořelo se to jako požár,“ uvedl v televizi ABC News Sterns, kterému se za týden od publikování textu ozvala Charlotte Simonsenová, ředitel ka podnikové komunikace společnosti Lego s omluvou a připojila slib, že se nic podobného nebude opakovat.

„Kontroverzní nálepka byla vydána společností s názvem Creative Imagination pod licencí Lego. Tento produkt se přestal dodávat v roce 2010“ uvedlo na vysvětlenou Lego. V nabídce internetového obchodu Amazon však zmíněné nálepky ještě v květnu byly.

Není to poprvé, co Lego čelilo kritice kvůli generovým stereotypům. Řadě žen totiž vadí, že stavebnice určené pro dívky obsahují zejména figurky kadeřnic. Vědci z Nového Zélandu zase ve svém průzkumu vyhodnotili, že figurky firmy Lego mají stále agresivnější výrazy.