Leteckou dopravu komplikují pracovní spory a počasí

Boeing společnosti Qantas

Boeing společnosti Qantas Zdroj: E15

Leteckou dopravu komplikují pracovní spory a počasí. O víkendu začali stávkovat stewardi a letušky Air France a druhé největší aerolinky světa Qantas uzemnily svá letadla kvůli sporu s odbory. S těmi se nemohou dohodnout na platech a pracovních podmínkách. Arbitrážní soud však už aerolinkám nařídil obnovit provoz a zároveň zakázal odborům pokračovat v nátlaku. Nad Atlantikem zase panovalo špatné počasí a sněhová bouře nad východem USA ztížila provoz na letištích v New Yorku a Filadelfii.

Stávka palubního personálu francouzských aerolinií, která by měla tvrat do středy, míří proti rozhodnutí snížit počet posádek na určitých linkách. Air France je ve ztrátě 200 milionů eur a chcce tímto způsobem šetřit.

Ke zmatkům v letecké dopravě v sobotu výrazně přispěly australské aerolinky Qantas, které zastavily veškeré lety a na letištích Austrálii, Evropě a USA tak uvízlo 70 tisíc cestujících. Spor se týká především mzdových požadavků pilotů, techniků i dalšího personálu. Zaměstnanci také nesouhlasí s tím, že se letecká společnost chce v mezinárodní dopravě zaměřit jen na tichomořskou oblast Asie.

Australský arbitrážní soud však společnosti Qantas nařídil, aby bezodkladně zrušila odstávku svých letadel a současně odborům zakázal pokračovat v nátlakových akcích proti vedení společnosti, a to včetně stávek. Lety by měly být obnovené během několika hodin.

Do třetice pak leteckou dopravu zkomplikovalo špatné počasí nad Atlantikem a hlavně sněhová bouře, která postihla letiště na východě Spojených Států – v New Yorku a Filadelfii. Některé lety byly zrušeny, další měly několikahodinová zpoždění.