Letectvo USA a Kanady zachytilo u Aljašky šest ruských letounů

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: E15

Americká a kanadská vojenská letadla zachytila u Aljašky šest ruských letounů. Oznámilo to v pátek podle agentury AP Severoamerické velitelství protivzdušné a kosmické obrany (NORAD). Ruské ministerstvo obrany v sobotu zdůraznilo, že ruské bombardéry s doprovodem stíhaček letěly nad mezinárodními vodami a nenarušily hranice USA či Kanady.

Podle podplukovníka Michaela Jazdyka z NORAD vyslaly USA naproti dvě stíhačky F-22 a Kanada dva stíhací stroje CF-18. Severoameričtí piloti zaznamenali na ruské straně dvě stíhačky Mig-31, dva bombardéry dlouhého doletu typu Tupolev a dva tankovací letouny IL-78.

Ruské stroje po setkání s těmi severoamerickými oblast opět opustili, aniž by jakkoli narušili vzdušný prostor USA a Kanady. Jazdyk řekl, že severoamerické stíhačky byly vyslány do vzduchu, aby ukázaly Rusům, že jejich pohyb byl zaznamenán, a také pro výstrahu, že jsou připraveny chránit vzdušný prostor USA a Kanady.

Četnost "provokací" se stupňuje od Putinova nástupu

Dvojici strategických bombardérů Tu-95 podle ruského ministerstva obrany provázely čtyři přepadové stíhačky dalekého doletu MiG-31 a dva vzdušné tankery Il-78. Asi na tři minuty se prý k ruským letcům přidala i americká stíhačka F-22 Raptor. Ruské letouny „při přísném dodržování mezinárodních pravidel využily vzdušný prostor nad neutrálními vodami, aniž by narušily hranice cizích států“, zdůraznilo ruské komuniké.

V uplynulých pěti letech vyslal NORAD stíhačky naproti více než 50 ruským bombardérům blížícím se k severoamerickému vzdušnému prostoru.

Podobné střety byly poměrně běžné za studené války. V 90. letech i vinou hospodářských potíží ruských ozbrojených sil prakticky ustaly. Poté co ruskou politiku začal mocensky razantně ovlivňovat prezident Vladimir Putin, opět k nim začalo docházet.

Kanada naposledy před 11 dny obvinila Rusko za „zbytečnou provokaci“, když tří ruské letouny přeletěly nad kanadskou fregatou, která se v Černém moři účastnila cvičení Severoatlantické aliance. Mezi Moskvou a Západem v současnosti panuje napětí kvůli zostřujícím se protiruským sankcím v důsledku konfliktu na východě Ukrajiny.