Londýn by bez EU přišel o milion pracovních míst, tvrdí starosta

Londýnský starosta Boris Johnson

Londýnský starosta Boris Johnson Zdroj: ctk/ap

V případě vystoupení Velké Británie z Evropské unie by v Londýně přišlo o práci na 1,2 milionu lidí. K takovému závěru došla komise, které předsedal starosta britské metropole Boris Johnson. Jeho hlavní ekonomický poradce a jeden z autorů závěrečné zprávy Gerald Lyons dospěl k závěru, že pro britskou ekonomiku bude pro následujících dvacet let nejlepší variantou zůstat v silně reformované unii.

Stejný názor zastává i britský premiér David Cameron, který však v případě vítězství v květnových volbách slibuje na rok 2017 vypsání referenda o vystoupení. „Pokud ale Británie unii opustí a zvládne se přeorientovat na přeshraniční obchod, vychází mi to jako druhá nejlepší varianta,“ řekl Lyons pro Daily Telegraph.

Starosta Johnson, který je považován za možného Cameronova nástupce, má dnes v londýnské City představit osmibodový plán reformy EU. Tak jako mnozí britští politici, i on považuje takovou reformu osmadvacítky za nevyhnutelnou, má-li Británie v unii setrvat.

Ekonomická poradenská společnost Volterra spočítala, že pokud Británie v reformované unii zůstane, vzroste do roku 2034 její HDP z 350 na 640 miliard liber, pokud ale k reformě unie nedojde, bude to jen 495 miliard liber. V případě,
že Velká Británie společenství opustí a zvládne své ekonomické směřování zamířit správným směrem, vzroste za 20 let její HDP na 615 miliard liber, tvrdí experti Voltery.