Londýnští právníci těží ze sporů ruských oligarchů

Roman Abramovič

Roman Abramovič Zdroj: profimedia.cz

Právní náklady spojené s nedávnou soudní bitvou majitele fotbalového klubu Chelsea Romana Abramoviče s krajanem Borisem Berezovským se mohou vyšplhat až do výše stovky milionů liber. Radost z toho mají prestižní londýnské právní firmy, kterým se i díky bohatým cizincům z východu daří.

Stovce nejvýznamnějších společností poskytujících v britské metropoli právní služby loni stouply zisky o osm procent na 5,4 miliardy liber (téměř 170 miliard korun), uvedl list The Guardian s odkazem na průzkum magazínu Legal Business.

Abramovič a Berezovskij přitom nejsou jedinými bohatými podnikateli z území bývalého Sovětského svazu, kteří využívají jejich služeb. Už za několik týdnů se v Londýně odehraje další kolo právního souboje mezi miliardářem Olegem Děripaskou a byznysmenem s uzbeckými kořeny Michailem Černojem o podíl ve společnosi Rusal. „Vedení sporů ruských klientů bylo obrovským zdrojem příjmů pro mnoho firem,“ poznamenal Mark McAteer z magazínu Legal Business.

Rusové podle něj řeší spory ve Velké Británii rádi, protože považují tamní soudy za nezávislé a britské právníky za velmi kvalitní. McAteer upozorňuje rovněž na další zdroj vysokých příjmů – jsou jimi množící se spory o technologické patenty a podobné záležitosti. Jako příklad zmiňuje pře společností Samsung a Apple.